DA VIŠE NE BUDETE U ZABLUDI! Ovo je razlika između MALIH I OVČIJIH BOGINJA: Kod jednih je simptom visoka temperatura, a po ovom se razlikuje OSIP!

Autor:

Vesti

09.02.2024

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada je sve jasnije!

DA VIŠE NE BUDETE U ZABLUDI! Ovo je razlika između MALIH I OVČIJIH BOGINJA: Kod jednih je simptom visoka temperatura, a po ovom se razlikuje OSIP!

Foto: shutterstock

Mnogi roditelji u Srbiji još uvek imaju nedoumice oko razlika između malih (morbila) i ovčijih boginja (varičela), što može dovesti do pogrešnog shvatanja ozbiljnosti ovih bolesti.

Iako se često čuje mišljenje da "svi smo to preležali", važno je naglasiti da male boginje, za razliku od ovčijih, mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt, piše portal "bebac". 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bebac.com (@bebaccom)

 


Razlike između morbila i varičela

Kada je reč o simptomima, kod malih boginja koža je prekrivena sitnim crvenim tačkicama, dok su kod ovčijih boginja karakteristične vodenaste bubuljice ispunjene tečnošću. Takođe, inkubacija kod morbila traje od 7 do 12 dana, dok kod varičela traje od jedne do tri nedelje. Simptomi kod morbila uključuju visoku temperaturu, suzenje očiju, kašalj, gušobolju, kao i beličaste promene na sluzokoži okružene crvenilom. Sa druge strane, simptomi ovčijih boginja obuhvataju malaksalost, glavobolju, bol u mišićima i povišenu temperaturu.

Zaštita od varičela i komplikacije

Većina dece stiče imunitet na ovčije boginje preležavanjem ove bolesti, dok vakcina protiv nje kod nas nije obavezna i sprovodi se samo kod osetljivih lica. S druge strane, zaštita od malih boginja moguća je vakcinacijom MMR vakcinom, koja je veoma efikasan način zaštite od ozbiljnih komplikacija ove bolesti. Komplikacije kod morbila uključuju zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, zapaljenje grkljana, zapaljenje moždanica, zapaljenje mozga i slepilo, dok su kod varičela komplikacije vezane za sekundarne infekcije usled pada imuniteta.

Ugroženost stanovništva i značaj vakcinacije

Smanjen obuhvat vakcinacije doprinosi ponovnom javljanju malih boginja i ugrožava zdravlje stanovništva. Ova zarazna bolest se brzo širi, a komplikacije mogu biti izuzetno ugrožavajuće, posebno za osetljive grupe kao što su trudnice, prevremeno rođene bebe i osobe sa već oslabljenim imunitetom. Važno je naglasiti da preležane ovčije boginje ne pružaju zaštitu od virusa morbila, te je jedini efikasan način zaštite kolektivni imunitet putem obavezne vakcinacije MMR vakcinom.

 

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading