NA KORAK SMO OD NOVE EPIDEMIJE! Virusi i paraziti ordiniraju vrtićima i školama - EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE!

Autor:

Vesti

09.02.2024

07:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni koronavirus nije popustio.

NA KORAK SMO OD NOVE EPIDEMIJE! Virusi i paraziti ordiniraju vrtićima i školama - EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE!

Foto: shutterstock

Grip, male boginje, pertusis (veliki kašalj), koronavirus, te respiratorni sincicijski virus (RSV), predstavljaju infekcije koje trenutno ugrožavaju zdravlje stanovništva u Srbiji, kako dece tako i odraslih. Na ovaj spisak dodaju se i šarlah te pojava parazitskih infekcija poput glista, koje su ponovo uočene među decom u vrtićima.

Koronavirus nas ne napušta već godinama, grip je identifikovan krajem prethodne godine, usledio je veliki kašalj, a 6. februara su zabeleženi i slučajevi malih boginja. Zbog pertusisa je u Beogradu proglašena epidemija, a lekari anticipiraju mogućnost istog scenarija sa malim boginjama, izražavajući spremnost da se suoče i sa tom situacijom.

Petnaestogodišnji dečak zaražen je malim boginjama nakon što ga je zarazila njegova majka, koja je bila u inostranstvu. Iako je majka lekarima rekla da je preležala morbile u detinjstvu, postoji sumnja u tu tvrdnju jer je dijagnoza postavljena isključivo na osnovu kliničke slike, a ne laboratorijskih nalaza. Dodatno, ni majka ni sin nisu vakcinisani, pri čemu je vakcinacija sina odložena po lekarskoj preporuci.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Male boginje

Dečak je trenutno na lečenju u Klinici za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, gde se leči od upale pluća.

Uzimajući u obzir dolazak morbila i nedovoljnu stopu vakcinacije, lekari predviđaju mogućnost epidemije malih boginja.

Pedijatar Saša Milićević kaže za Telegraf.rs da zaista postoji mogućnost da dođe do epidemije malih boginja.  Kaže da je za to dovoljno da jedno ili dva deteta budu zaražena u vrtiću da bi se morbile proširile. 

- Znate da su male boginje jedno od najzaraznijih dečjih bolesti. Dovoljno je da u vrtiću jedno ili dva deteta budu zaražena i da se male boginje prošire na one koji nisu vakcinisani ili nisu preležali - kaže dr Milićević za Telegraf.rs.

Kako kod male dece i kod odraslih mogu da se jave komplikacije ove bolesti. Kako dr Milićević objašnjava, odrasli mogu da dobiju upalu pluća ili  encefalitis.

- Sve su to stanja koja zahtevaju hitnu medicinsku pažnju - ističe on i dodaje da kada je reč o simtomima kod odraslih može da se javi i glavobolja.

Republika

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Veliki kašalj i grip

Simptomi malih boginja kod dece pored ospe, podrazumevaju malaksalost, povišenu temperaturu, nesanicu i nervozu kod dece. Napominje, međutim, da ospa i visoka temperatura ne moraju odmah da ukazuju da se radi o malim boginjama.

Precizira da ospa počinje iza ušiju i spušta se niz vrat, a da se oko očiju može javiti crvenilo.

I dr Ivana Begović Lazarević,  epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je da je epidemija morbila moguća, jer nismo dostigli potrebni obuhvat vakcinisanih:

- Virus još uvek nije u cirkulaciji kod nas, ali s obzirom na trenutni stepen vakcinacije koji još uvek nije dostigao 95 posto, postoji uvek rizik od pojave virusa morbila, koji je jedan od najzaraznijih. Ovo stvara povoljne uslove i predispozicije za širenje virusa među osetljivim grupama, posebno među osobama koje nisu vakcinisane, što može rezultirati povećanjem broja obolelih. Efekti ovoga će se verovatno pokazati u narednom periodu - rekla je ona za K1.

Epidemija malih boginja u Srbiji, poslednji put je zabeležena 2017/18 godine. Tada je bilo preko 6.000 obolelih i 15 smrtnih ishoda. Samo u Beogradu je bilo 2,100 zaraženih. Dr Ivana Beogović Lazarević kaže, da je tada obuhvat bio 98 posto.

- Te godine smo zabeležili obuhvat od 98 posto dece uzrasta od dve godine koji su primili prvu dozu MMR vakcine. Međutim, u narednoj godini, taj obuhvat je opao na 80 posto. Razlog ovog značajnog pada može se povezati sa pandemijom, jer su roditelji bili zabrinuti da izlože decu potencijalnom riziku od COVID-19 prilikom odlaska na rutinske vakcinacije. U 2021. godini, obuhvat vakcinacijom prvom dozom opao je na 73 posto. Međutim, u 2022. godini, postignut je rast od 20 posto, dostižući obuhvat od 83 posto. Preliminarni podaci za 2023. godinu ukazuju na dalji rast, predviđajući obuhvat od 88 posto. Iako je postignut napredak u podizanju obuhvata vakcinacijom, još uvek nismo dostigli nivo neophodan za postizanje kolektivnog imuniteta koji bi sprečio širenje virusa u kolektivu. Nastavljamo sa naporima da podstaknemo roditelje na vakcinaciju dece kako bismo zajednički doprineli zaštiti populacije od potencijalnih bolesti - napomije ona.

Ističe da  dezinformacije koje tvrde da vakcina MMR izaziva autizam i dalje šire strah među ljudima, iako je autor studije koja je pokrenula tu teoriju izopšten od strane medicinske zajednice.

- Ovaj mit i dalje ostaje prisutan u opštoj populaciji, uprkos brojnim istraživanjima koja jasno pokazuju da ne postoji uzročna veza između vakcine MMR i autizma. Nažalost, mnogi roditelji povezuju pojavu autizma kod dece sa vakcinacijom koja se obavlja oko prvog rođendana, kada se razvija njihova komunikacija sa okolinom. Međutim, važno je razumeti da je ova povezanost samo hronološka, a ne uzročna, a to dokazu je i studija koja je sprovedena na više od 14 miliona dece. Istraživanja su dokazala da ne postoji veza između autizma i MMR vakcine - kaže doktorka i napominje da je vakcinacija neophodna kako bi se iskorenili morbili:

- Da bismo stvarno iskorenili morbile, neophodno je da sprovedemo određene aktivnosti. To uključuje prvo eliminisanje morbila, a potom i iskorenjivanje bolesti. Brojne zemlje su već na putu ka ostvarenju ovog cilja, ali je ključno da radimo na povećanju obuhvata vakcinacije. Jednog dana, nadamo se da ćemo moći da proglasimo kraj morbila, a vakcinacija je ključna u ostvarenju tog cilja, uz pažljiv nadzor lekara - zaključila je dr Ivana Beogović Lazarević.

 
 
 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading