EVO ŠTA ZNAČI AKO SNEG PADA NA SRETENJE! Tog dana ćemo svi gledati u senku medveda, ali narodni običaji kažu i OVO!

Autor:

Vesti

07.02.2024

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Sretenje se menja vreme, a narod veruje da to ima simboliku.

EVO ŠTA ZNAČI AKO SNEG PADA NA SRETENJE! Tog dana ćemo svi gledati u senku medveda, ali narodni običaji kažu i OVO!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Pravoslavni hrišćani u Srbiji, Rusiji, i drugim zemljama gde se Božić proslavlja 7. januara, obeležavaju Sretenje 15. februara.

Pored toga što predstavlja značajan hrišćanski praznik, od  2022. godine, u Srbiji se proslavlja i kao Dan državnosti. Sretenje Gospodnje ima ključnu ulogu u hrišćanstvu jer simbolizuje prvi susret ljudi sa Spasiteljem, Isusom Hristom.

Kiša i sneg 

Kako je najavio RHMZ, promena vremena, nakon prolećnih temperatura, stiže nam već u nedleju.

Prve padavine lokalnog karaktera očekuju se za vikend (10. i 11.02.), dok će tokom naredne sedmice (12 - 15.02.) kiša postati učestalija u većini mesta. Od utorka (13.02.) zahlađenje uz prelazak kiše u sneg u planinskim predelima - piše u najavi RHMZ.

Takođe, direktor "Wheather 2" Ivan Ristić istakao je da za veliki srpski praznik možemo očekivati sneg i u nižim predelima.

- Posle februarskog proleća ove sedmice tokom sledeće prolećno-zimske, GENS najavljuje prodor hladnog vazduha sa severa Evrope preko bečkih vrata baš za Sretenje, 15. februara. Sve ide po prognozi, ljubitelji zime i snega, ne očajavajte... Trenutno je mnogo jasnija ta linija hladnog vazduha, sve je plavlja što ukazuje i na mogućnost snežnih padavina u nižim predelima na samom kraju sledeće nedelje - naveo je Ristić.

Mečka gleda senku, a ako kiša pada...

Na Sretenje se u narodu pridaje značaj predskazivanju vremena. Prema narodnom verovanju, ukoliko na ovaj dan padne sneg ili kiša, smatra se da zima odlazi, dok sunčan dan ukazuje na to da nas očekuje još hladnih dana.

Postoji i verovanje povezano sa medvedom, simbolom koji određuje dolazak proleća ili produžetak zime. Ako medved na Sretenje izađe iz pećine i ugleda svoju senku pa se zbog straha vrati nazad u zimski san, očekuje se da će zima trajati još šest nedelja. Suprotno, ako medved ne vidi svoju senku i ostane napolju u potrazi za hranom, veruje se da je zimi došao kraj.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading