SRBIJA KRUPNIM KORACIMA NASTAVLJA DA GRABI NAPRED! OD LOZNICE DO BEOGRADA ZA SAT I KUSUR! U našoj zemlji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica

Autor:

Vesti

07.02.2024

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, ističe da se u ovom trenutku gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica, a samo u 2024. godini biće završeno skoro 83 kilometra brzih saobraćajnica.

SRBIJA KRUPNIM KORACIMA NASTAVLJA DA GRABI NAPRED! OD LOZNICE DO BEOGRADA ZA SAT I KUSUR! U našoj zemlji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Srbija, kao zemlja koja se trudi da unapredi svoju saobraćajnu infrastrukturu, trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica. Ove saobraćajnice imaju za cilj da povežu različite regione unutar zemlje, omogućavajući efikasniji i brži saobraćaj, kako za putnike, tako i za teretna vozila.

Najintenzivniji radovi na Fruškogorskom i Dunavskom koridoru

Na Dunavskom koridoru, koji se prostire na 68 kilometara od petlje Požarevac do Gradišta, radovi su u punom jeku, sa 90% trase već izgrađenom. Očekuje se da će jedan deo Koridora biti pušten u saobraćaj do kraja ove godine, dok se očekuje da ceo koridor bude završen do početka 2026. Paralelno sa tim, radi se na projektovanju nastavka brze saobraćajnice koji će ići preko Donjeg Milanovca do Brze Palanke, otvarajući nove puteve ka Kladovu i Negotinu.

Razvoj saobraćajne infrastrukture od Šapca do Loznice

Na deonici od Šapca do Loznice, gde se završava 22 od 46 objekata, obim radova je impresivan - postavljeno je čak 500.000 tona asfalta i 200 kilometara zaštitne ograde. Iako vremenski uslovi nisu bili naklonjeni, angažovano je više od 300 radnika i 300 mašina dnevno na izvođenju radova. Kada ova deonica bude završena, putovanje od Beograda do Loznice će se skratiti sa dosadašnja dva sata na samo 70 minuta.

"Ljudi u ovom kraju su stvarno prezadovoljni, jer kad shvatite da ste do prošle godine kroz Klenak, Platičevo, Hrtkovce putovali iza kamiona, iza traktora... Kada nastavimo tamo dalje od Štitara, Slepčevića, do Loznice, kad budemo oslobodili ta mesta teškog teretnog saobraćaja, pa dobitak je višestruk", kaže Nikola Karadžić iz JP "Koridori Srbije".



Fruškogorski koridor: Najduži tunel u Srbiji

Na Fruškogorskom koridoru, trenutno se najviše radi na izgradnji najdužeg tunela u Srbiji dugog 3,5 kilometra. Pored tunela, intenzivni radovi se odvijaju i na mostu preko Dunava, koji će povezati Kaćku stranu sa Petrovaradinskom. Planira se da Fruškogorski koridor bude završen do juna 2026. godine.

Planovi za budućnost

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, ističe da se u ovom trenutku gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica, a samo u 2024. godini biće završeno skoro 83 kilometra brzih saobraćajnica. U planu je takođe projektovanje 354 kilometara auto-puteva i preko 500 kilometara brzih saobraćajnica, što će dodatno unaprediti saobraćajnu mrežu u Srbiji.

Srbija nastavlja da ulaže u razvoj saobraćajne infrastrukture, sa ciljem da unapredi povezanost unutar zemlje i sa susednim državama, obezbeđujući efikasniji i bezbedniji saobraćaj za sve građane.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading