SRBIJA DOBIJA HILJADITI KILOMETAR AUTO-PUTA: Evo šta još treba da se izgradi na deonici od Kuzmina do Sremske Rače

Autor: D.B.

Vesti

03.02.2024

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se na deonicama Koševi-Trstenik, Adrani-Preljina, Pakovraće-Požega i Kuzmin-Sremska Rača, delu auto-puta koji će povezati Srbiju i BiH.

SRBIJA DOBIJA HILJADITI KILOMETAR AUTO-PUTA: Evo šta još treba da se izgradi na deonici od Kuzmina do Sremske Rače

Foto: Tanjug/Koridori Srbije

Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture najavljuje da će do kraja ove godine biti završen hiljaditi kilometar auto-puta u Srbiji, što će uključivati i novih 83 kilometra puta.

Ova nova deonica će povezati Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a radovi se očekuju da budu završeni na deonicama Koševi-Trstenik, Adrani-Preljina, Pakovraće-Požega i Kuzmin-Sremska Rača.


Veliki mostovi i objekti na novoj deonici

Na deonici od Kuzmina do Sremske Rače, radovi se privode kraju na svim objektima, a zatim će uslediti asfaltiranje. Ova deonica će obuhvatati impresivne građevinske projekte, uključujući jedan veliki most preko reke Save dužine 1.320 metara, kao i osam manjih mostova, 11 propusta, pet nadvožnjaka i dve petlje - Bosutsku i Kuzminsku.

"Na ovih 17-18 kilometara imate jedan veliki most preko reke Save - 1.320 metara, znači vrlo kapitalan objekat. Pored toga imamo još osam mostova, 11 propusta, pet nadvožnjaka, dve petlje - Bosutska i Kuzminska gde će biti priključenje na ovaj deo auto-puta. Tako da u principu nije sve to tako jednostavno", kaže Dragan Jocić, nadzorni organ u "Putevima Srbije".


Planovi za zajednički granični prelaz

Na ovoj novoj deonici auto-puta između Srbije i Republike Srpske biće izgrađen jedinstven, zajednički granični prelaz na srpskoj strani. Planirano je da bude pušten u rad 2025. godine, kada se završe radovi na delu puta do Bijeljine, koji finansira Vlada Srbije.

Uticaj turske kompanije "Tašjapi" na projekte u Srbiji

Izvođač radova na ovoj deonici auto-puta je turska kompanija "Tašjapi", koja se suočava sa problemima u poslovanju. Međutim, nadležni ističu da ovi problemi neće uticati na završetak projekta, te da se svakodnevno rešavaju u saradnji sa resornim ministarstvom.

Decentralizacija i ekonomski razvoj kroz razvoj putne mreže

Razvoj putne mreže ne samo da povezuje različite delove zemlje, već doprinosi i decentralizaciji i ekonomskom razvoju. Dalibor Pešić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu ističe da će izgradnjom novih putnih pravaca omogućiti ekonomski razvoj delova zemlje koji nisu bili povezani takvom vrstom saobraćajnice.

"Izgradnjom novih putnih pravaca, povezivanjem delova zemlje koji nisu ranije bili povezani, ostvarićemo decentralizaciju zemlje i omogućiti ekonomski privredni razvoj tih delova zemlje koji nisu bili povezani takvom vrstom saobraćajnice", napominje Dalibor Pešić sa Saobraćajnog fakulteta u Beorgadu.



Završetak radova očekuje se do kraja godine

Završetak radova na deonici od Kuzmina do Sremske Rače očekuje se do kraja ove godine, a potpuna eksploatacija autoputa, koji će spojiti Beograd i Sarajevo, zavisiće od intenziteta radova u Bosni i Hercegovini. Ovaj auto-put će imati široku primenu, ne samo za saobraćaj već i za razvoj privrede i povezivanje ljudi i ideja širom regiona.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading