HRVATI, SLOVENCI ILI MAKEDONCI? Ko su Srbima GENETSKA BRAĆA? O pravom poreklu Srba govorio ČUVENI GENETIČAR - Imamo čak 40 odsto ovog DNK!

Autor:

Vesti

05.02.2024

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje je obuhvatilo širok vremenski raspon od pre nove ere do ranog srednjeg veka, pružajući uvid u obrasce migracija kroz Rimsko carstvo i njihov uticaj na demografiju Balkana.

HRVATI, SLOVENCI ILI MAKEDONCI? Ko su Srbima GENETSKA BRAĆA? O pravom poreklu Srba govorio ČUVENI GENETIČAR - Imamo čak 40 odsto ovog DNK!

Foto: pixabay.com

Prof. dr Dušan Keckarević, jedan od istraživača u revolucionarnom naučnom istraživanju genetskog porekla stanovništva Srbije i Balkana, istakao je da je genom modernih stanovnika ovih regiona sačinjen od delova arhaičnog genoma naseljenika koji su došli iz predela Bliskog Istoka pre nove ere, kao i od populacija koje su došle sa severa Evrope, bliže istočnoevropskim populacijama, piše Blic. 

Tehnološki napredak u proučavanju genetike

Tokom proteklih decenija, tehnološki napredak u oblasti genetike omogućio je detaljnije proučavanje genetskog materijala ljudi širom sveta. U saradnji sa stručnjacima iz Barselone i Harvarda, Centar za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu sproveo je revolucionarno međunarodno istraživanje genetskog porekla stanovništva Srbije i Balkana.

Foto: prinskrin

DNK



Rezultati istraživanja

Istraživanje je obuhvatilo širok vremenski raspon od pre nove ere do ranog srednjeg veka, pružajući uvid u obrasce migracija kroz Rimsko carstvo i njihov uticaj na demografiju Balkana. Prof. dr Dušan Keckarević istakao je da genom modernih stanovnika Srbije sadrži delove arhaičnog genoma naseljenika iz Bliskog Istoka (oko 40%) i genetske osobine populacija koje su došle sa severa Evrope, što odgovara narodima koji su došli u vreme migracija Slovena.

Utvrđivanje genetskog koda

Istraživanje je omogućilo detaljno proučavanje genetskog koda, otvarajući nova vrata za bolje razumevanje istorije, migracija i mešanja različitih kultura na ovim prostorima. Analizom arheoloških nalaza iz perioda Rimskog carstva, istraživači su otkrili tragove migracija sa južnih delova Balkanskog poluostrva ka severu, dok su migracije Slovena u ranom srednjem veku rezultirale stabilizacijom genetske strukture.

Neočekivani nalazi

Istraživanje je takođe otkrilo da, uprkos osvajačkoj prirodi istorijskih događaja, nije došlo do zamene populacija, već do asimilacije i postepenog mešanja genetičkog materijala. Ovo istraživanje je pružilo uvide koji će biti od velikog značaja za dalje razumevanje istorije ovih regiona.

Genetsko poreklo Srba

Prof. dr Dušan Keckarević ističe da se genetsko poreklo Srba uvek smatralo interesantnim, ali da prethodno nije bilo obuhvatnog istraživanja genetskog koda stanovništva. On je naglasio da su genetska obeležja stanovništva ovih regiona veoma slična, a genetska struktura većine stanovnika pripada istočnoevropskim narodima.

Utvrđivanje odnosa sa susednim narodima

Ovo istraživanje omogućilo je utvrđivanje genetskih sličnosti između stanovništva Srbije i susednih naroda, što je pokazalo da su geografski bliske populacije genetski najbliže. Takođe, istraživanje je pružilo uvide u genetske tragove migracija i uticaj različitih kultura na genetsku strukturu stanovništva ovih regiona.

Istraživanje genetskog porekla stanovništva Srbije i Balkana predstavlja značajan korak ka boljem razumevanju istorije, migracija i mešanja različitih kultura na ovim prostorima. Ovo revolucionarno istraživanje, objavljeno u prestižnom naučnom časopisu "CellPress", privuklo je pažnju naučne zajednice i omogućilo je stvaranje čvrstih naučnih osnova za dalje proučavanje genetskog porekla stanovništva ovih regiona.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading