DVE INTERVENCIJE O TROŠKU RFZO MOGU SE OBAVITI I NA PRIVATNIM KLINIKAMA! Evo i kakva je procedura da ostvarite svoje pravo!

Autor:

Vesti

04.02.2024

23:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za operaciju katarakte, proces počinje kod izabranog lekara, dok je za vantelesnu oplodnju neophodno odobrenje komisije, nakon čega potvrda za otvaranje procedure važi godinu dana.

DVE INTERVENCIJE O TROŠKU RFZO MOGU SE OBAVITI I NA PRIVATNIM KLINIKAMA! Evo i kakva je procedura da ostvarite svoje pravo!

Foto: Shutterstock

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) sklopio je ugovore sa privatnim klinikama u Srbiji kako bi omogućio pacijentima da obave operaciju katarakte i vantelesnu oplodnju o trošku fonda.

Ivana Đunisijević iz RFZO ističe da je interesovanje za operacije katarakte kod privatnika podjednako veliko kao i u državnim institucijama, dok je za vantelesnu oplodnju primećeno veće interesovanje za privatne klinike.


Za operaciju katarakte, proces počinje kod izabranog lekara, dok je za vantelesnu oplodnju neophodno odobrenje komisije, nakon čega potvrda za otvaranje procedure važi godinu dana. Prethodne godine, u privatnim klinikama je urađeno 18.000 operacija katarakte, dok evidencije o listama čekanja za vantelesnu oplodnju ne postoje.

U ovoj godini, RFZO je proširio saradnju sa novim privatnim ustanovama za operaciju katarakte i vantelesnu oplodnju. Ukupno, 28 privatnih klinika sarađuje sa RFZO za operaciju katarakte, dok je za vantelesnu oplodnju ta brojka 16.

Ivana Đunisijević objašnjava da je uslov za odlazak na operaciju kod privatnika, o trošku RFZO, da podnosilac zahteva mora da se nađe na listi čekanja. Nakon odobrenja od komisije, podnosilac zahteva dobija potvrdu koja važi godinu dana i u tom periodu mora da započne sa procedurom vantelesne oplodnje.

Sve žene do navršenih 45 godina imaju pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države, pri čemu postoje određene razlike u broju pokušaja, zavisno od toga da li je u pitanju prvo ili drugo dete. Parovi takođe imaju pravo na određeni broj stimulisanih pokušaja, krioembriontransfera i zamrzavanja embriona, u zavisnosti od toga da li je prvo dete dobijeno iz postupka vantelesne oplodnje ili prirodnim putem.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading