ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Psiholozi mogu da pomognu ginekolozima u vezi sa pristupom trudnicama

Autor:

Vesti

04.02.2024

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istaknuta je i važnost saradnje između lekara različitih specijalizacija u cilju unapređenja tretmana pacijenata.

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Psiholozi mogu da pomognu ginekolozima u vezi sa pristupom trudnicama

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj saradnje između ginekologa, psihologa i psihijatara u pristupu trudnicama i porodiljama.

Prema njenim rečima, ginekolozima je neophodno pružiti instrukcije o pravilnom pristupu ženama u različitim životnim situacijama, poput starijih prvorotki, veoma mladih žena, obrazovanih i uplašenih osoba, kao i žena iz različitih socijalnih sredina.


Đukić Dejanović naglašava da dobar razgovor može značajno uticati na stabilnost i sigurnost žene tokom trudnoće i porođaja, ističući da svaka trudnica zaslužuje lepu i toplu reč bez obzira na svoje životno doba.

Ova inicijativa dolazi od bivše profesorke Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, koja je takođe obavljala funkciju ministarke zdravlja od 2012. do 2014. godine, te je u dva mandata bila predsednica Udruženja psihijatara Srbije.

Saradnja lekara različitih specijalizacija u cilju unapređenja tretmana pacijenata

Istaknuta je i važnost saradnje između lekara različitih specijalizacija u cilju unapređenja tretmana pacijenata. Ministarka je istakla da će instrukcije koje ginekolozima pruže psiholozi i psihijatri doprineti boljem pristupu trudnicama i porodiljama, čime će se unaprediti celokupna zdravstvena zaštita žena u reproduktivnom periodu.

Ovakva interdisciplinarna saradnja može doneti značajne benefite u pristupu pacijentima, posebno u osetljivim periodima kao što je trudnoća i porođaj.

Unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite za trudnice i porodilje

Ministarka Đukić Dejanović ističe da je cilj ove inicijative unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite za trudnice i porodilje. Kroz pravilnu komunikaciju i pristup, žene će se osećati sigurnije i podržanije tokom ovog važnog životnog perioda.

Dodatno, naglašava se da je ova inicijativa deo šireg napora da se unapredi celokupni sistem zdravstvene zaštite u Srbiji, sa posebnim fokusom na podršku ženama u reproduktivnom periodu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading