"LEKARI POSTOJE ZBOG PACIJENATA, A NE OBRNUTO" Ministarka Grujičić apelovala: Žene koje imaju probleme u porodilištima treba to ODMAH da prijave

Autor:

Vesti

04.02.2024

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grujičić je naglasila da je osuđuje neprimereno ponašanje prema pacijentima i istakla da lekari postoje zbog pacijenata, a ne obrnuto.

"LEKARI POSTOJE ZBOG PACIJENATA, A NE OBRNUTO" Ministarka Grujičić apelovala: Žene koje imaju probleme u porodilištima treba to ODMAH da prijave

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je važnost prijavljivanja svih problema koje žene imaju u zdravstvenim ustanovama nadležnim organima.

Ona je naglasila da je osuđuje neprimereno ponašanje prema pacijentima i istakla da lekari postoje zbog pacijenata, a ne obrnuto.


Potrebno je prijaviti probleme nadležnim organima

Grujičić je istakla da žene treba da prijave bilo kakve probleme dežurnom lekaru, načelniku odeljenja, direktoru ustanove, a ako se problem ne reši na tim nivoima, mogu da se obrate Lekarskoj komori Srbije, zaštitniku prava pacijenata, zaštitniku građana, pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i Ministarstvu zdravlja.

"Sve žene koje su imale bilo kakve probleme mogu to da prijave dežurnom lekaru, načelniku odeljenja, direktoru ustanove, a ako tu ne reše problem mogu da se obrate Lekarskoj komori Srbije, zaštitniku prava pacijenata, zaštitniku građana, pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i Ministarstvu zdravlja", navela je Grujičić.


Odgovornost lekara za prestupe

Ministarka je naglasila da svaki lekar koji načini prestup treba da odgovara pred nadležnim organima, te da ne treba cela struka da nosi teret neodgovornih kolega. Istakla je da je neophodno da svako odgovara za svoje postupke i da se problemi ne smeju gurati pod tepih.

Naglašena potreba za zakonima i sistemom koji nagrađuju odgovorne

Grujičić je izjavila da od prvog dana mandata insistira na potrebi za zakonskim regulativama i sistemom koji će kazniti one koji ne rade svoj posao, ali i nagraditi one koji doprinose zdravstvenom sistemu. Naglasila je da je važno uspostaviti efikasan sistem koji će adekvatno regulisati odgovornost u zdravstvu.

"Svako treba da odgovara za svoje postupke i ne smemo da ćutimo i guramo probleme pod tepih (...) Od prvog dana mandata govorila sam da moramo imati zakon i sistem u kom ćemo kazniti one koji ne rade i nagraditi one koji nose zdravstveni sistem", izjavila je ministarka zdravlja.


Ministarkina izjava jasno ističe važnost prijavljivanja problema u zdravstvu i potrebu za odgovornošću svakog pojedinca u oblasti zdravstva. Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite i osiguranje prava pacijenata.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading