VELIKA STVAR ZA SRPSKO ZDRAVSTVO! Ove dve intervencije možete besplatno uraditi i na PRIVATNIM KLINIKAMA: RFZO sklopio ugovore da smanji liste čekanja

Autor:

Vesti

04.02.2024

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno, RFZO je zaključio ugovore sa 28 privatnih klinika

VELIKA STVAR ZA SRPSKO ZDRAVSTVO! Ove dve intervencije možete besplatno uraditi i na PRIVATNIM KLINIKAMA: RFZO sklopio ugovore da smanji liste čekanja

Foto: Shutterstock

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) zaključio je ugovore sa privatnim klinikama kako bi se smanjile liste čekanja za operaciju katarakte i vantelesnu oplodnju.

Ivana Đunisijević iz RFZO-a istakla je da je interesovanje za operacije katarakte kod privatnika jednako onom u državnim institucijama, dok je za vantelesnu oplodnju primetan veći interes za privatne klinike. Takođe, istakla je da se intervencije najčešće izvode u Beogradu, gde je zaključeno najviše ugovora sa klinikama.


Procedura za operaciju katarakte

Proces operacije katarakte započinje kod izabranog lekara, nakon čega osigurano lice može biti upućeno na listu čekanja za operaciju. U prošloj godini, u privatnim ustanovama urađeno je oko 18.000 operacija katarakte, a trenutno oko 19.000 osiguranika čeka na ovu vrstu intervencije. Za odlazak na operaciju kod privatnika, a na teret RFZO-a, osoba mora da se nađe na listi čekanja, a potrebno je da bude anketirana od strane republičkog organa kako bi joj bila predočena mogućnost da se operiše privatno.

Procedura za vantelesnu oplodnju

U slučaju vantelesne oplodnje, žena sa ili bez partnera, mora dobiti odobrenje stručne komisije kako bi započela ovaj postupak. Nakon odobrenja, dobija potvrdu koja važi godinu dana, a u tom periodu mora da započne proceduru vantelesne oplodnje. Pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države imaju sve žene do navršenih 45 godina, sa različitim brojem pokušaja u zavisnosti od toga da li se radi o prvom, drugom ili trećem detetu.

Ukupno, RFZO je zaključio ugovore sa 28 privatnih klinika za operaciju katarakte i 16 klinika za vantelesnu oplodnju, što će doprineti smanjenju lista čekanja i omogućiti pacijentima brži pristup potrebnim medicinskim intervencijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading