DANAS JE NJIHOV ROĐENDAN: Skoro vek i po postojanja Crvenog krsta

Autor:

Vesti

04.02.2024

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temelji Doma srpskog Crvenog krsta postavljeni su juna 1879. u Siminoj ulici na Dorćolu, gde se i danas nalazi.

DANAS JE NJIHOV ROĐENDAN: Skoro vek i po postojanja Crvenog krsta

Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1876. godine, u Srbiji je osnovano Društvo Crvenog krsta, čime je započeta značajna humanitarna misija koja će ostaviti dubok trag u istoriji zemlje. Ova inicijativa usledila je nepunih 13 godina nakon prve Međunarodne konferencije Crvenog krsta u Ženevi, a njen pokretač bio je mladi vojni lekar Vladan Đorđević, koji će kasnije postati ugledni političar i književnik.

Osnaživanje novog društva

Osnivački skup održan je u svečanoj sali beogradske opštine, a za prvog predsednika "Srpskog društva Crvenog krsta" izabran je mitropolit Mihajlo (Jovanović). Prvi zadatak novoosnovanog društva bio je zbrinjavanje izbeglica u vreme i nakon Hercegovačkog ustanka, što je označilo početak njihovog humanitarnog delovanja. Važno je napomenuti da je samo dva meseca nakon osnivanja, Društvo postalo član Međunarodnog Crvenog krsta, čime je steklo međunarodno priznanje i podršku za svoje aktivnosti.

Autonomija i razvoj Društva Crvenog krsta

Zakonskim odredbama iz 1896. godine, Društvo je postalo autonomno od države, što je doprinelo njegovom daljem razvoju i sposobnosti delovanja u skladu sa potrebama i zahtevima vremena. Ova autonomija omogućila je Društvu da efikasnije sprovodi svoje humanitarne akcije i da se prilagođava novim izazovima koji su se pojavljivali.

Dom srpskog Crvenog krsta - simbol humanosti

Temelji Doma srpskog Crvenog krsta postavljeni su juna 1879. u Siminoj ulici na Dorćolu, gde se i danas nalazi. Ovaj dom predstavlja simbol humanosti i predanosti pružanju pomoći onima kojima je ona najpotrebnija, čime je nastavljena misija Društva Crvenog krsta da bude stub podrške i solidarnosti u srpskom društvu.

Osnivanje Društva Crvenog krsta u Srbiji predstavljalo je prekretnicu u razvoju humanitarnog delovanja u zemlji i ostavilo je trajan uticaj na brigu o ljudima u nevolji. Vladan Đorđević i ostali osnivači postavili su temelje organizacije koja će postati nezaobilazna u pružanju pomoći i podrške u vremenima krize i nedaća.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading