"U PENZIJI JE NAJLEPŠE!" Pitali smo građane Srbije šta misle o povećanju primanja penzionera (VIDEO)

Autor:

Vesti

02.02.2024

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ovo još jedno obećanje koje država ispunjava i pokazatelj brige za građane i konstantnog rada na poboljšanju njihovog životnog standarda.

"U PENZIJI JE NAJLEPŠE!" Pitali smo građane Srbije šta misle o povećanju primanja penzionera (VIDEO)

Foto: REpublika

Isplata prvih penzija uvećanih za 14,8 odsto počela je danas to penzionerima iz kategorije samostalnih delatnosti,  Isplata primanja za vojne i poljoprivredne penzionere počeće 6. februara, a za korisnike iz kategorije zaposlenih 10. februara. Sa pomenutom povišicom prosečna januarska penzija iznosi oko 45.775 dinara ili 390 evra.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ovo još jedno obećanje koje država ispunjava i pokazatelj brige za građane i konstantnog rada na poboljšanju njihovog životnog standarda:

- Prosečna penzija je 2012. iznosila je samo 204 evra, a sada je skoro duplo veća. Penzije su prethodni put povećane 1. oktobra prošle godine, i to za 5,5 odsto, te da je tri meseca kasnije stiglo novo povećanje, što znači da su penzije kumulativno od 1. oktobra povećane za 21,1 odsto. Veoma je važno i to što smo u 2023. imali realan rast penzija od 8,7 odsto, što znači da i pored inflacije, koja se od aprila nalazi na silaznoj putanji, penzije značajno rastu, a samim tim i životni standard naših najstarijih.

Podsetio je da su od 1. januara ove godine povećane i plate u javnom sektoru za 10 odsto, kao i minimalna zarada za rekordnih 17,8 odsto, koja je sada prvi put prešla 400 evra, dok je 2010. bila samo 153 evra.Ukazao je da je prosečna plata 2010. bila 331 evro, a da se očekuje da će u decembru iznositi 958 evra, a 2025. 1.056 evra.

Trasiranom politikom nastavićemo do zacrtanih ciljeva da 2027. godine minimalna zarada i prosečna penzija u Srbiji iznose 650 evra, a prosečna neto zarada 1.400 evra.Osim penzija, kao i opšteg boda koji se koristi pri obračunu prve penzije, od 1. januara je povećana novčana naknada za pomoć i negu drugog lica koja sada iznosi 29.911 dinara. Ovu naknadu prima oko 80.000 korisnika, a novčana naknada za telesno oštećenje za korisnike sa 100 odsto oštećenja iznosi 12.462 dinara.

Pitali smo građanje Srbije šta misle ovoj odluci Vlade Srbije:

- To je svakako dobra vest jer sam ja pre svega penzioner, druga stvar - male penzije su dosta male i sad bi povećanje njima dosta značilo jer sve cene idu gore, a ni jedna dole - kaže Jovan Despotović za Republiku.

- To je svakako odlična stvar, bolje da ima povećanja nego da nema - kaže za Republiku Tomislav Stanković.

- Mislim da je to dobro, samo mislim da je trebalo više povećati onim građanima koji imaju male penzije. To je moj komentar, u svakom slučaju je dobro - rekao nam je Dušan Obradović.

- Odlično, od povećanja penzija nema ništa bolje nego što su uradili, u penziji je najlepše - rekao je Milan Ivanović. 

- Mislim da je to u redu, mada mislim da neko ko ima neko preko 100.000 mislim da nije potrebno, obzirom da ja imam 35.000 - rekla nam je Zagorka Ilić.

- Što se povećanja tiče, ljudi rade za 50-60.000 oni koji imaju solidne penzije njima nije loše, mi smo naučili da se snalazimo i kada nemamo - kaže Mića Stojanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Mučenik

02.02.2024 20:21

PENZIJE RASTU SVAKODNEVNO, AL, UNAZAD Čudo, kako Mali i Vučić nisu već objavili vest za koliko % penzija će rasti do kraja 2024. godine. Prošle godine svakodnrvno su ponavljali da će penzija rasti za 14,8%. Neki penzioneri, od tolikih ponavljanja, mislili da će penzije rasti svakodnevno za 14,8%, kad ono mućak, porasla za toliko januarska penzija.