I ZDRAVI ĆE IMATI OVA DVA SIMPTOMA! Nagla promena vremena narednih dana uticaće na sve - EVO šta vam se može desiti!

Autor:

Vesti

02.02.2024

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari upozoravaju da nagla promena vremena može uticati na povećanje ili smanjenje krvnog pritiska.

I ZDRAVI ĆE IMATI OVA DVA SIMPTOMA! Nagla promena vremena narednih dana uticaće na sve - EVO šta vam se može desiti!

Foto: shutterstock

U prvim desetim dana februara očekuje se neobično toplo vreme, od nedelje, 4. do 9. februara, s temperaturama u većini područja u rasponu od 12 do 20 °C. Jutarnji mraz će postati lokalna pojava, kako je danas navedeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Lekari, s druge strane, upozoravaju da nagla promena vremena može uticati na povećanje ili smanjenje krvnog pritiska, što može izazvati vrtoglavice. Prema najavama, period će karakterisati izuzetno topli dani, s temperaturama od 14 do 18, pa čak i 20 stepeni Celzijusa u većini mesta.

Suzana Mitić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Leskovac, kaže u izjavi za Jugmediu da su na nagli skokovi temperature, ovoga puta od mraza i umerenog mraza do prolećnih, osetljive sve grupe, pa i mladi.

- Svaka promena temperature održava se na ljudsko zdravlje, na svaki organizam, bez obzira koliko godina ima osoba; da li se radi o mlađoj, srednjih godina ili starijoj osobi. Naravno da će starije osobe i hronični pacijenti teže podneti svaku promenu telesne temperature, ali će osetiti i mlađi - ističe Suzana Mitić.

Reč je najčešće o akutnim reakcijama, dodaje, koje se javljaju na naglu promenu vremena.

- Kod pacijenata se, pri pelasku iz niskih u visoke temperature prošire krvni sudovi i kod onih koji imaju hronično visok i kod onih sa niskim krvnim pritiskom. Kod ovi prvih dolazi do sniženja krvnog pritiska kao i kod kod pacijenata koji imaju nestabilan krvni pritisak, ali i kod pacijenata sa nekom drugom bolešću, koja nije dijagnostikovana. Međutim, ne mora nagla promena nužno da se odražava preko krvnog pritiska. Može doći i do povećane vrtoglavice. Ne reaguju svi na promene. Oni koji imaju nizak pritisak mogu imati drugu simptomatologiju. Oni će takođe imati vrtolglavice, ali i malaksalost. Ko bude popio dosta vode i pojede nešto slano, pritisak će se regulisati - objašnjava.

Savetuje da hronični bolesnici, posebno oni sa povećanim krvnim pritiskom, ali i oni kod kojih on nije dijagnostikovan.

- Jutarnje temperature s mrazevima, dešavalo se ovih dana kod hroničnih pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, redovno uzimaju terapiju ali uprkos tome imaju tegobe zbog suženja krvnih sudova. To može da bude, kao jedan od razloga i ta vremenska prilika. U situaciji kada temperature naglo skoči. Savet je za naše pacijente, ako je krvni pritisak od 160, 170 i 180, sistolni, i dijastolni do 90, da popijui drugu dozu leka. Ukoliko nemaju dalje tegobe i stanje se sredi, nemaju potrebu da dolaze kod lekara, ali ako pacijent i dalje ima tegobe sa tim vrednostima, onda treba da se javi, svako svom izabranom doktoru. Ako se takvo stanje prolongira više dana, može da dođe do šloga ili infarkta - upozorava Mitićeva, i dodaje da je lekarima važno da se njihovo zdravstveo stanje drži pod kontrolom.

Na pitanje da li postoje meteropate, kaže da u medicini zvanično ne postoji, ali da u praksi ima pacijenata koji svoje stanje povezuju sa promenom vremena.

Inače, kratkotrajna slaba kiša očekuje se večeras na severu Srbije, a u toku noći i sutra tek ponegde u ostalim krajevima, dok će slab sneg provejavati u brdsko-planinskim predelima.

(Jug media)

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading