VAKCINA PROTIV VELIKOG KAŠLJA PRIMAĆE SE I NA KRAJU OSMOG RAZREDA!? Evo šta mogu da urade trudnice da zaštite bebe!

Autor:

Vesti

01.02.2024

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prve prijeme smo imali još u junu mesecu, što je zatim krenulo da se povećava. Nažalost krajem novemba i krajem januara, umrle su četiri bebe sa najtežom kliničkom slikom, rekao je Vladislav Vukomanović.

VAKCINA PROTIV VELIKOG KAŠLJA PRIMAĆE SE I NA KRAJU OSMOG RAZREDA!? Evo šta mogu da urade trudnice da zaštite bebe!

Foto: ST/N. MANDIĆ, Shutterstock

Dečiji kardiolog i zamenik direktora Instituta za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić", prof. dr Vladislav Vukomanović, izneo je zabrinjavajuće informacije u vezi sa pertusisom, poznatijim kao veliki kašalj. Istakao je da se ova podmukla bolest ne javlja samo tokom zimskih meseci, već može biti prisutna tokom cele godine, s obzirom na lakše prenošenje u zatvorenim prostorima.

Vukomanović je istakao da su četiri bebe, uzrasta od 30 dana do 2 meseca, nažalost preminule usled najteže kliničke slike pertusisa, uprkos naporima medicinskog osoblja da zaustave progresiju bolesti.

- Prve prijeme smo imali još u junu mesecu, što je zatim krenulo da se povećava. Nažalost krajem novemba i krajem januara, umrle su četiri bebe sa najtežom kliničkom slikom. One su bile uzrasta od 30 dana do 2 meseca, one nisu uspele da pobede ovu bolest, uprkos našim naporima da zaustavimo progresiju bolesti - rekao je Vukomanović u jutarnjem programu TV Pink.

Jedna beba je u teškom stanju, na respiratoru je, ali kako ističe, i stabilna je.

- Dete koje je sada na respiratoru, prema najnovijim informacijama od jutros, pokazuje stabilno stanje sa dobrom gasnom razmerom, cirkulacijom i nadamo se da će to blizanče pregurati to i ozdraviti - rekao je Vukomanović.


Prof. dr Vukomanović naglasio je da su mala deca u najvećem riziku zbog nedovoljno razvijenog imunološkog sistema te da se obično zaraze od svojih majki ili ukućana. Posebno je istakao značaj vakcinacije protiv velikog kašlja trudnica kako bi se zaštitila novorođena deca u prvim mesecima života, kada još nemaju dovoljno antitela da se samostalno odbrane od bolesti. Takođe, najavio je mogućnost uvođenja vakcinacije posle završenog osmog razreda, kao dodatnu preventivnu meru.

Vukomanović je upozorio da povišena telesna temperatura nije obavezan simptom pertusisa te da se bolest može manifestovati kroz izražen i uporan kašalj koji ometa normalno funkcionisanje deteta. Kod odraslih, takođe može doći do istih simptoma, ali obično prolazi nakon nekoliko nedelja. Naglasio je da je vakcinacija jedini poznati način zaštite najmlađih od pertusisa.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading