MEĐU ČETVORO PREMINULE DECE OD VELIKOG KAŠLJA I DVE BEBE! Bile toliko male da nisu stigli ni da ih vakcinišu!

Autor:

Vesti

31.01.2024

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od četvoro preminulih, dvoje dece je iz Beograda, a dvoje iz unutrašnjosti.

MEĐU ČETVORO PREMINULE DECE OD VELIKOG KAŠLJA I DVE BEBE! Bile toliko male da nisu stigli ni da ih vakcinišu!

Foto: Shutterstock

U Srbiji je premunilo četvoro dece od velikog kašlja. Dvoje preminulih bile su bebe, deca starosti 2-3 meseca i nijedno od njih nije stiglo ni da se vakciniše, prenosi Telegraf.

Dvoje mališana su iz Beograda, a druge dvoje iz unutrašnjosti.

Prof. Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta za majku i dete saopštio je da se jedno dete nalazi na mehaničkoj ventilaciji i u teškom je stanju.

- Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, na takozvanom respiratoru, što znači da je respiratorno i životno veoma ugroženo, dok se, nažalost, kod četiri bolesnika završilo sa smrtnim ishodom - navodi Vukomanović.

Ističe i da je broj pozitivne dece na pertusis oko 70, a da je hospitalizovano dve trećine.

Inače, aktivna imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja se sprovodi kod lica od navršena dva meseca života primenom kombinovanih vakcina koje u svom sastavu sadrže komponente protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, sa ili bez komponenata protiv drugih zaraznih, u skladu sa Kalendarom imunizacije.

- Primarna vakcinacija se sprovodi sa tri doze kombinovane petovalentne vakcine DTaP-IPV-Hib (Pentaxim) u razmacima koji ne smeju biti kraći od četiri nedelje. Aktivna imunizacija se započinje kada dete navrši dva meseca. Primarnu seriju treba završiti pravovremeno do navršenih šest meseci života. Kod nepotpuno imunizovanih i neimunizovanih lica starijih od šest meseci imunizacija se sprovodi primarnom serijom primenom odgovarajuće kombinovane vakcine u skladu sa Kalendarom imunizacije i sažetkom karakteristika leka. Nepotpuno imunizovani primaju nedostajuće doze, a neimunizovani potpunu primarnu seriju kombinovane vakcine - navodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading