DANAS JE DAN "SRPSKE ATINE"! Znate li koliko su Srbi morali da plate za Novi Sad?

Autor:

Vesti

01.02.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas će, povodom proslave Dana grada, sve bebe rođene u porodilištu Betanija, a čija majka ima prebivalište na teritoriji grada, dobiti po 300.000 dinara.

DANAS JE DAN "SRPSKE ATINE"! Znate li koliko su Srbi morali da plate za Novi Sad?

Foto: Pixabay

Novi Sad ima bogatu i fascinantnu istoriju koja seže duboko u prošlost. Od dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada 1. februara 1748. godine, preko tragičnih događaja u Drugom svetskom ratu, do današnjih dana, Novi Sad je prošao kroz mnoge transformacije i izazove.

1694. godine, građanima pravoslavne veroispovesti bilo je zabranjeno da stanuju u Petrovaradinu, što je dovelo do osnivanja novog naselja na levoj obali Dunava. Odatle se razvila današnja metropola, ali pre toga, naselje je nosilo ime Racka varoš, dok je alternativni naziv bio Petrovaradinski Šanac.

Kada su građani sa obe obale Dunava zahtevali veće slobode, odgovor koji su dobili bio je da će ih to koštati 80.000 forinti. Taj iznos bio je ogroman za Srbe, ali su se ipak svi stanovnici, bez obzira na veru i naciju, udružili i sakupili novac kako bi ostvarili svoje zahteve.

Tako je 1. februara 1748. godine, zahvaljujući odluci Marije Terezije, Novi Sad dobio status slobodnog kraljevskog grada kraljevine Ugarske.

Danas će, povodom proslave Dana grada, sve bebe rođene u porodilištu Betanija, a čija majka ima prebivalište na teritoriji grada, dobiti po 300.000 dinara. Grad je pripremio i četvorodnevni kulturni program na različitim lokacijama, a Februarsku nagradu dobila je Branislava Perić-Ranković, najbolja srpska sportistkinja sa invaliditetom i reprezentativka Srbije u stonom tenisu.

Od bombardovanja i uništenja tokom Mađarske revolucije 1848/9, do obnove grada i njegovog uzdizanja u "Srpsku Atinu" u drugoj polovini 19. veka, Novi Sad je prošao kroz različite faze. Nakon Prvog svetskog rata, grad je postao deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije i Jugoslavije. Kulturne institucije kao što su Srpska čitaonica i Srpsko narodno pozorište, kao i značajne ličnosti poput Svetozara Miletića, doprinele su da Novi Sad postane simbol kulturnog i političkog života.

Marija Terezija je, inače, govorila da nema poverenja u Srbe i njihove vođe, čak i kada joj u Beču "ljube skute", ali da su joj potrebni.

- Treba se čuvati Srba. Oni jesu zemljoradničko-ratnički narod, ali lukavština im viri iz očiju. Moji podanici su uglavnom zadovoljni mojom vladom. To ne važi samo za srpske krajišnike koji su veoma zahtevni i stalno traže kulturne, političke i verske slobode, kao da ih mi nismo primili k našoj carevini da bi branili naše granice od Turaka, već da im dodelimo u vlasništvo deo državne teritorije Monarhije - govorila je Marija Terezija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading