SZO I UN TVRDE DA ASPARTAM MOŽE BITI KANCEROGEN: Odgovor agenciji za lekove i farmaceutskoj kompaniji!

Autor: B. K. - J. B.

Vesti

29.01.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radna grupa smatra aspartam verovatno kancerogenim za ljude, objavila Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC)

SZO I UN TVRDE DA ASPARTAM MOŽE BITI KANCEROGEN: Odgovor agenciji za lekove i farmaceutskoj kompaniji!

Foto: profimedia, printscreen,pharmaswiss.rs

Kompanija "Farma svis" i Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) smatraju da roditelji ne bi trebalo da znaju da svojoj deci daju sirup cefzil, koji u sebi sadrži aspartam, veštački zaslađivač koji je Svetska zdravstvena organizacija zvanično proglasila za potencijalno kancerogen i opasan za ljude.

Farmaceutska firma koja je nosilac prava za pomenuti sirup (propisuje se deci od šest meseci do 12 godina za lečenje upala uha i ždrela), zapretila je Srpskom telegrafu i našem portalu Republika zbog teksta u kojem nije objavljena AMA BAŠ NIJEDNA netačna i neproverena činjenica. Mi smo, naime, nakon što nam se javilo nekoliko zabrinutih roditelja, proverili da li sirup cefzil zaista sadrži aspartam i kad smo se uverili da je tako, objavili smo tekst i upoznali javnost s tom činjenicom.

Republika

Foto: printscreen

UN o Aspartamu

Evo zbog čega je popularan

Aspartam se, inače, ubacuje u proizvode da bi se postigao poželjan ukus - pružio nagoveštaj slatkoće, ali bez upotrebe šećera, odnosno da bi se veštački umanjio broj kalorija. Aspartam, naime, čak je 220 puta slađi od šećera, ali sadrži tek četiri kalorije po gramu. I baš zato se obilato ubacuje u tzv. dijetetske proizvode. U sirupima za decu se nalazi da bi obezbedio slađi ukus, koji najmlađi vole.

ZAMENA TEZA

Za "Farma svis" i ALIMS to je, međutim, bio problem, pa su nam poslali dopise, koje smo juče, kako to zakon nalaže, i objavili, te za danas najavili naš odgovor. I evo ga pred vama, a on, stavku po stavku, sve jasno pokazuje...

Za početak, pre objavljivanja teksta o sirupu za bebe s aspartamom poslali smo pitanja "Farma svisu". Nikakav odgovor, međutim, nismo dobili.

Idemo dalje... u dopisima farmaceutske kuće i ALIMS sve vreme se ponavlja teza da smo objavili nešto neosnovano i netačno iako smo samo konstatovali da cefzil sadrži aspartam. Nakon toga smo se pozabavili ovim veštačkim zaslađivačem i to ne tako što smo se pozivali na informacije s Gugla (gde se o aspartamu mogu naći zastrašujući podaci), već samo prenoseći zvanične objave Svetske zdravstvene organizacije.

Dakle, ma koliko iz Agencije za lekove, na čijem je čelu Saša Jaćović, tvrdili da nema relevantnih podataka o štetnosti aspartama, neoboriva je činjenica da je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja pripada Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a deluje u okviru Ujedinjenih nacija (UN), klasifikovala veštački zaslađivač aspartam kao "potencijalno kancerogen za ljude". Ova informacija je objavljena u Scientific American u septembru prošle godine.

Agencija je navela da konzumacija proizvoda s aspartamom može povećati rizik od razvoja raka jetre, poznatog kao hepatocelularni karcinom.

- Radna grupa smatra aspartam verovatno kancerogenim za ljude, što je zasnovano na ograničenoj količini dokaza. Klasifikacija IARC pokazuje dokaze da ovaj zaslađivač može da izazove rak, ali ne navodi koliki unos može da izazove razvoj kancera - rekla je Meri Šubauer-Berigan, šef programa IARC.

Dovoljno da se roditelji zabrinu, makar i ne pogledali Gugl, gde su iznete, kao što rekosmo, mnogo strašnije stvari o aspartamu. I dovoljno, gospodo iz "Farma svisa" i ALIMS, da javnost u Srbiji bude informisana o tome šta sadrže određeni proizvodi, a posebno lekovi koji se propisuju najmlađima. Ili se možda ne slažete s tim?

Republika

Foto: profimedia

Aspartam

Profit stavljaju iznad zdravlja

- dejstva aspartama, čiju upotrebu veliki proizvođači hrane, pića i drugih proizvoda decenijama brane, očigledno zbog profita, godinama se analiziraju
- IARC analizirao 1.300 studija
- pre dve godine je opservacijska studija u Francuskoj, sprovedena među 100.000 odraslih osoba, pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine veštačkih zaslađivača, uključujući i aspartam, imaju veći rizik od kancera
- studija instituta Ramacini u Italiji, rađena još pre dve decenije, ukazala je da su neki oblici kancera kod miševa i pacova povezani s aspartamom
- prošle godine SZO je objavio smernice, savetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer, za kontrolu telesne težine
- smernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji

A PREVENTIVA?

Da ponovimo, Srpski telegraf i portal Republika u svom tekstu ni jedan jedini put nisu sugerisali da će neko obavezno trpeti zdravstvene posledice zbog uzimanja sirupa. Ali jesmo naveli šta ovaj lek za decu sadrži i izneli zvanične podatke koji se odnose na svojstva tog sadržaja.

Prema tome, a ovo se odnosi na ALIMS s obzirom na to da je upozorenje SZO novijeg datuma, a vaši pravilnici su dosta stariji, možda je vreme da razmotrite njihovo ažuriranje, kao što je predložio jedan od naših sagovornika u tekstu o lekovima i aspartamu. Bolje je delovati preventivno nego post festum i probleme tražiti tamo gde ih zaista ima, a ne u medijima, koji profesionalno rade svoj posao i objavljuju činjenice koje su od interesa za javnost. U tome se, nadamo se, slažemo!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading