AGENCIJA ZA LEKOVE KAŽE DA ASPARTAM NIJE ŠTETAN, A ŠTA JE SAD OVO?! SZO i UN se ne slažu - IZAZIVA RAK JETRE?!

Autor:

Vesti

29.01.2024

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još prošle godine su objavljeni rezultati istraživanja IARC.

AGENCIJA ZA LEKOVE KAŽE DA ASPARTAM NIJE ŠTETAN, A ŠTA JE SAD OVO?! SZO i UN se ne slažu - IZAZIVA RAK JETRE?!

Foto: shutterstock

 Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) oglasila se nakon pisanja našeg portala i lista Srpski telegraf da su lekovi koje deca gotovo svakodnevno koriste sadrži štetan i potencijalno opasan aspartam, naglasivši da on ne samo da nije kancerogen, nego da nije ni štetan za konzumaciju.

Iz svega navedenog je zaključeno da aspartam nije na bilo koji način zabranjena supstanca u sastavu bilo kojeg leka, niti je na bilo koji način potvrđena štetnost i kancerogenost ove supstance zbog koje bi morala biti primenjena bilo kakva regulatorna mera. Samim tim je neistinta tvrdnja da je aspartam odnosno lekovi koji sadrže kancerogen i laž je da se u Srbiji „bebama prepisuje lek sa otrovom“ - između ostalog navodi se u saopštenju Agencije koje možete pročitati OVDE.

Inače, v.d. direktora ALIMS trenutno je spec. dr med. Saša Jaćović.

Međutim, ono što je ovde mnogo zanimljivije jeste činjenica da se Svetska zdravstvena organizacija ne slaže sa tvrdnjama naše Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja pripada Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a deluje u okviru Ujedinjenih nacija (UN), klasifikovala je veštački zaslađivač aspartam kao "potencijalno kancerogen za ljude". Ova informacija je objavljena u Scientific American u septembru prošle godine.

Republika

Foto: shutterstock

Sirup

Agencija je navela da konzumacija pića zaslađenih aspartamom može povećati rizik od razvoja raka jetre, poznatog kao hepatocelularni karcinom, napominje se u istraživanju.

Komitet za hranu i poljoprivredne organizacije nije dobio ovakve rezultate, pa su i Agencija i Komitet pozvali na dalja istraživanja u vezi sa ovim zaslađivačem.

- Radna grupa smatra aspartam verovatno kancerogenim za ljude, što je zasnovano na ograničenoj količini dokaza. Klasifikacija IARC pokazuje jačinu dokaza da ovaj zaslađivač može da izazove rak, ali ne navodi koliki unos može da izazove razvoj kancera – rekla je Meri Šubauer-Berigan, šef programa IARC, na konferenciji.

Aspartam (koji je u hrani i lekovima označen kao E951) inače je bio "na testu" još 2013. godine kada Evropska komisija zatražila od Evropskog tela za bezbednost prehrambenih proizvoda (EFSA) da proceni sve prehrambene aditive, uključujući i veštački zaslađivač aspartam. 

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading