VELIKA STVAR! Tektonska promena u našem zdravstvu: Nema više odlaska više puta kod lekara zbog istog pregleda

Autor: D.B.

Vesti

25.01.2024

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Digitalizacijom sistema, građanima će biti štedi maksimalno vreme, jer više neće morati da idu više puta kod istog lekara specijaliste prvenstveno da bi zakazali termin, drugi put na pregled, treći put da nose analize.

VELIKA STVAR! Tektonska promena u našem zdravstvu: Nema više odlaska više puta kod lekara zbog istog pregleda

Foto: Shutterstock

Digitalizacija zdravstvenog sistema u Srbiji donosi revolucionarne promene koje će značajno olakšati pacijentima procese zakazivanja pregleda, odlaska kod lekara i dostavljanja analiza.

Pomoćnik ministra zdravlja za digitalizaciju, Đuro Radović, ističe da će ova tehnološka inovacija omogućiti građanima da završe sve potrebne korake "u cugu", bez gubljenja dragocenog vremena i višestrukog odlaska kod istog lekara.


Centralizovano čuvanje medicinskih podataka

Jedna od ključnih novina je centralna komponenta - eKarton, u okviru koje će svi medicinski podaci svih građana Srbije biti čuvani na jednom mestu. Ova inovacija omogućiće efikasnije zakazivanje termina, dostavljanje laboratorijskih analiza lekarima i smanjenje administrativnih procedura.

Ušteda vremena i smanjenje troškova

Digitalizacijom sistema, građanima će biti štedi maksimalno vreme, jer više neće morati da idu više puta kod istog lekara specijaliste prvenstveno da bi zakazali termin, drugi put na pregled, treći put da nose analize. Takođe, ova inovacija će dovesti do smanjenja troškova u vidu nepotrebnih papira i zakazivanja termina.

Integracija vojnih osiguranika i privatnih zdravstvenih ustanova

Novim Zakonom o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama predviđeno je da se u Republički integrisani zdravstveni informacioni sistem integrišu prvenstveno vojni osiguranici, a zatim i privatno zdravstvo. Ovo će omogućiti potpunu dokumentaciju dostupnu na jednom mestu, čuvanu u državnom Data centru, te će građani i izabrani lekar u svakom trenutku moći da imaju uvid pristupa u sopstvenu zdravstvenu dokumentaciju.

Planirani početak rada sistema

Prema planu, Republički integrisani zdravstveni informacioni sistem trebalo bi da počne sa radom 1. januara 2025. godine, a do tada se očekuje definisanje arhitekture informacionog sistema, kao i implementacija sistema.

Uvođenje digitalizacije u zdravstveni sistem Srbije predstavlja veliki korak ka efikasnijem i modernijem pružanju zdravstvenih usluga građanima. Ova tehnološka inovacija omogućiće znatno olakšanje u procesima zakazivanja pregleda, praćenja medicinske dokumentacije i smanjenju administrativnih troškova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading