ANDREJ POPOVIĆ IZ KIKINDE JE NAJBOLJI MLADI FIZIČAR NA PLANETI! Želi ga ceo svet, ali on sanja samo o jednom!

Autor:

Vesti

24.01.2024

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ja stvarno volim našu zemlju i verujem da ima potencijala za mnoge naučnike. Nekako cilj svakog čoveka koji oseća imalo patriotizma jeste da pomogne svojoj zemlji, priča Andrej koga već vrbuju sa brojnih inostranih fakulteta.

ANDREJ POPOVIĆ IZ KIKINDE JE NAJBOLJI MLADI FIZIČAR NA PLANETI! Želi ga ceo svet, ali on sanja samo o jednom!

Foto: youtube.com/Kikinda TV

Andrej Popović

U srcu Vojvodine, u malom gradu Kikindi, živi Andrej Popović, mladi fizičar čije su sposobnosti zadivile svet. Iako ga mnogi nazivaju naslednikom Nikole Tesle, skromni Andrej, koji je proglašen za najboleg mladog fizičara na svetu, ne pridaje sebi takve epitete. On ističe da se samo pronašao u svojim interesovanjima i talentima, te da svako može to postići isto ukoliko pronađe svoju strast i predanost.

Andrejeve vizije sežu daleko, posebno kada je reč o oblastima kvantne mehanike, nuklearne fizike i opšte astrofizike. Njegovo interesovanje za metodu laserskih jedara, koja je povezana sa astrofizikom, nagoveštava mogućnost revolucionarnih otkrića u oblasti svemirskog putovanja.

Andrej smatra da bi unapređenje ove tehnologije omogućilo efikasnije kretanje kroz svemir, otvarajući nove horizonte za istraživanje.

- Najviše interesovanja je pobudila metoda laserskih jedara, što sam radio u prošlom radu i to je povezano sa astrofizikom. To je ukratko način da mi zamenimo konvencionalne rakete i da dostižemo mnogo veću brzinu za manju utrošenu energiju. Meni se taj koncept mnogo svideo. Mislim još se nije usavršio taj sistem, ali kad bih pomogao u usavršavanju tog sistema verovatno bismo mogli da izmislimo taj efikasniji space travel, što bih se reklo, odnosno kretanje kroz svemir - kaže Andrej za Kurir TV.



Njegovi talenti nisu ograničeni samo na prirodne nauke, već se protežu i na društvene predmete, što je potvrđeno brojnim priznanjima sa takmičenja još od prvog razreda osnovne škole. Iako roditelji nisu očekivali da će se baviti naukom, podržavaju Andrejevu strast i talent, te se nadaju da će on jednog dana svojim znanjem doprineti razvoju svoje zemlje.

- Moji roditelji nisu imali cilj uopšte da ja budem u nauci. Oni su više hteli da se bavim sportom i da budem dobar drug, dobar čovek i slično. Nisu očekivali uopšte ovo, da će biti nauka primarna oblast kojom ću se baviti.


Iako mu predstoji odluka o izboru fakulteta, Andrej ističe svoju ljubav prema Srbiji i verovanje u potencijal koji ova zemlja pruža mladim naučnicima. Njegov cilj je da svojim radom pomogne razvoju nauke u Srbiji i ostavi trag u svetu iako već dobija ponude sa brojnih inostranih fakulteta.

- Ja stvarno volim našu zemlju i verujem da ima potencijala za mnoge naučnike. Nekako cilj svakog čoveka koji oseća imalo patriotizma jeste da pomogne svojoj zemlji!

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading