PRVI PUT U REGIONU! Pomoću katetera implantiran biološki trikuspidni zalistak!

Autor:

Vesti

24.01.2024

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa stručnjaka na čelu sa načelnikom Centra za strukturne bolesti srca, interventnim kardiologom dr Mihajlom Farkićem, izvela je ovaj minimalno-invazivni način lečenja teške trikuspidne regurgitacije, pružajući sedamdesetdvogodišnjem pacijentu novu priliku za normalan život.

PRVI PUT U REGIONU! Pomoću katetera implantiran biološki trikuspidni zalistak!

Foto: Institut Dedinje

U hibridnoj sali Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“, juče je izveden istorijski zahvat - prva implantacija biološke trikuspidne valvule (sistem TricValve) kroz preponsku venu - perkutano.

Ovaj zahvat predstavlja prvu ovakvu intervenciju ne samo u Srbiji, već i u regionu, otvarajući potpuno novu perspektivu za pacijente sa izolovanom bolešću trikuspidne valvule.


Ekipa stručnjaka na čelu sa načelnikom Centra za strukturne bolesti srca, interventnim kardiologom dr Mihajlom Farkićem, izvela je ovaj minimalno-invazivni način lečenja teške trikuspidne regurgitacije, pružajući sedamdesetdvogodišnjem pacijentu novu priliku za normalan život. Ovaj pristup je posebno važan za pacijente koji su pod visokim rizikom ili nisu pogodni za klasičnu hirurgiju na otvorenom srcu.
Republika

Foto: Institut Dedinje

Dr Mihajlo Farkić sa pacijentom

 

– Trikuspidna regurgitacija je poremećaj u radu trikuspidalne valvule ili trolisnog zalistka (valvula tricuspidalis), koji reguliše protok krvi između desne pretkomore i desne komore srca. Za pacijente sa ovim, nimalo lakim problemom, koji su pod visokim rizikom ili nisu pogodni za operaciju na otvorenom srcu, ovaj minimalno-invazivni vid lečenja je idealan. Trikuspidni zalistak ima tri režnja ili „listića“ koji se otvaraju i zatvaraju kako bi regulisali protok krvi kroz srce. Problemi sa trikuspidnom valvulom mogu uzrokovati srčane smetnje, a dijagnoza i lečenje se obično postavljaju putem kardioloških pregleda. Određeni problemi sa trikuspidnom valvulom mogu uključivati regurgitaciju, kada se srčani trikuspidni zalistak ne zatvara kako treba, uzrokujući da krv teče unazad u desnu gornju srčanu komoru (atrijum), kada se desna donja komora srca kontrahuje ili stenozu (sužavanje valvule). Ovi problemi mogu dovesti do povećanog opterećenja srca i eventualno uzrokovati niz simptoma poput otoka u nogama i stomaku, umor i slabost, teškoće sa disanjem, loše varenje itd – objasnio je dr Farkić.

Lečenje se, prema njegovim rečima, može kretati od praćenja stanja do terapije lekovima ili, u težim slučajevima, hirurškog zahvata za ,,popravku“ ili zamenu obolele valvule.

– Ovaj samoproširujući sistem napravljen od goveđih perikardnih listića (srčana ovojnica) zašivenih na mrežu od nitinola, kroz mali otvor na preponskoj veni od svega nekoliko milimetara, pomoću specijalnog katetera, plasirali smo u venski sistem – jedan u gornju, a drugi u donju šuplju venu – objasnio je dr Farkić i dodao da je ugradnjom nove valvule preko postojeće, omogućeno pravilno snabdevanje desne komore krvlju iz desne pretkomore, sprečavajući povratni protok krvi nakon kontrakcije srca.

Procedura implantacije nove valvule kroz preponsku venu trajala je oko 45 minuta, a pacijent se već oseća dobro i očekuje se da će biti otpušten kući za dan ili dva nakon procedure, uz odgovarajuću medikamentnu terapiju. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading