Zaštitite svoj pametni telefon: Evo šta treba da uradite ukoliko dobijete sumnjivu SMS poruku!

Autor:

Vesti

23.01.2024

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada je dovoljan i jedan pogrešan klik da postanete žrtva sajber napada.

Zaštitite svoj pametni telefon: Evo šta treba da uradite ukoliko dobijete sumnjivu SMS poruku!

Foto: Shutterstock

U poslednjih mesec dana sve su češće SMS poruke koje šalje tzv. „pošta“, u kojima stoji obaveštenje da je vaš paket stigao u skladište, ali da ne može da bude dostavljen zbog nepotpune informacije o adresi, te da je potrebno da istu potvrdite na linku koji se nalazi u nastavku SMS – a. Naravno, ukoliko očekujete pošiljku od pošte, velika je verovatnoća da ćete otići na link da unesete lične podatke. Ono čega verovatno u tom trenutku niste svesni jeste da ste na ovaj način postali idealna meta sajber napadača.

Digitalna revolucija donosi brojne prednosti u komunikaciji i obavljanju svakodnevnih zadataka, ali tek mali broj nas svestan je potencijalnih opasnosti koje prete našim dragocenim uređajima. Pametni telefon jedan je od naših najvernijih pomoćnika, jer nam omogućava da efikasno obavimo različite obaveze online. Međutim, nekada je dovoljan i jedan pogrešan klik da postanete žrtva sajber napada.

Ne pecajte se!

Sajber napadi putem SMS poruka, poznatiji i kao "smishing", predstavljaju najčešći oblik pretnji za korisnike mobilnih telefona, koji su, u današnje vreme, mnogobrojni. Na ovaj način zlonamerni hakeri mogu da špijuniraju, ukradu i zloupotrebe vaše lične i finansijske podatke. Pored „smishinga“, najučestalije pretnje po sigurnost vašeg pametnog uređaja su i malveri, zlonamerni softveri koji se kriju u neproverenim aplikacijama za mobilne telefone.

Kako da prepoznate zlonamerne SMS poruke?

Proverite gramatičke i slovne greške. Sajber napadači često ne ulažu mnogo truda u ispravan jezik, jer u istom trenutku šalju veliki broj poruka, pokušavajući da upecaju što više žrtava. Stoga, ukoliko primetite neobične gramatičke konstrukcije ili očigledne pravopisne greške u poruci, to može da bude prvo upozorenje da je reč o pokušaju "smishinga".

Ne nasedajte na hitnost poruke. Sajber napadači koriste taktiku hitnosti kako bi manipulisali žrtvama i naveli ih da brzo reaguju bez dubljeg razmišljanja. Ako se od vas traži da odmah nešto učinite, bilo da je u pitanju otvaranje linka ili slanje osetljivih informacija, to bi mogli da budu dobri pokazatelji da se radi o zlonamernom SMS – u. U takvim situacijama, najbolje je da ne žurite, već da preduzmete dodatne korake kako biste bili sigurni da je SMS poruka autentična, a ne zlonamerna. 

Ne klikćite na sumnjive linkove, sve dok ne budete potpuno sigurni u njihovu autentičnost. Ukoliko niste sigurni da je SMS poslala legitimna kompanija, preporučuje se da ne otvarate link u poruci. Umesto toga, kontaktirajte relevantnu instituciju direktno telefonom i uverite se da li je poruka stigla od nje. Ako je u pitanju „smishing“ poruka maskirana kao obaveštenje od pošte, banke ili neke druge institucije, obavestite ih o incidentu. Ove organizacije često imaju odgovarajuće kanale za prijavu pokušaja prevare. Na ovaj način ćete zaštiti lične podatke, ali i pomoći drugima da se ne „upecaju“ u istu zamku.

Ukoliko ste sigurni u to da ste bili potencijalna meta „smishinga“, obavezno prijavite sumnjivu poruku. Kontaktirajte vašeg mobilnog operatora ili, ukoliko postoji, iskoristite opciju za prijavljivanje sumnjivih poruka na njihovoj platformi. Na ovaj način ćete pružiti podršku u borbi protiv sajber napada, doprineti celokupnoj bezbednosti korisničke zajednice i stvaranju bezbednijeg digitalnog okruženja za sve.

Primenom ovih jednostavnih koraka, značajno ćete smanjiti rizik od sajber napada na vašem mobilnom telefonu. Pametno upravljanje elektronskim uređajima igra ključnu ulogu kako bismo maksimalno iskoristili prednosti moderne tehnologije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading