NJEGOVO DELOVANJE BILO MISTERIJA! Tito je jedino njemu POŠTEDEO ŽIVOT, I TO DVA PUTA! Evo o kom saradniku OKUPATORA je reč

Autor: D.B.

Vesti

14.01.2024

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panta Draškić je ličnost koja je ostavila neizbrisiv trag u srpskoj istoriji, kako svojim vojničkim dostignućima, tako i svojim hrabrim delima tokom političkih previranja.

NJEGOVO DELOVANJE BILO MISTERIJA! Tito je jedino njemu POŠTEDEO ŽIVOT, I TO DVA PUTA! Evo o kom saradniku OKUPATORA je reč

Foto: Profimedia

Panta Draškić je bio lični ađutant srpskog regenta Aleksandra Prvog Karađorđevića pre i tokom prve polovine Prvog svetskog rata. Iako je bio član Crne ruke, organizacije koju je regent Aleksandar želeo da eliminira, Draškić je uspeo da izbegne smrtnu kaznu zahvaljujući svojim ličnim zaslugama. Ova činjenica ga čini intrigantnom ličnošću srpske istorije.

Nakon Prvog svetskog rata, Draškić je nastavio svoju vojničku karijeru sve do 1936. godine. Međutim, sredinom Drugog svetskog rata, vraća se vojsci, ovog puta kao pripadnik četničkih snaga. Ovo je bio samo početak njegovih problema u godinama koje slede.


Draškić je bio jedini član kvinsliške vlade koji je pošteđen smrti od strane novih vlasti u Beogradu, predvođenih Josipom Brozom Titom. Ova činjenica ukazuje na to da je imao izuzetne karakternih osobina i da je uspeo da se izbori sa političkim previranjima tog vremena.

Republika

Foto: Profimedia

 

 



Nažalost, i pored svojih zasluga, Draškić je ipak bio osuđen za veleizdaju i kolaboraciju sa neprijateljem nakon formiranja Federativne narodne republike Jugoslavije. Iako je prvobitno osuđen na 18 meseci zatvora, nakon što je priznao da je kralj Aleksandar nosio komad njegove lobanje kao medaljon, kazna mu je udvostručena.

Panta Draškić je ličnost koja je ostavila neizbrisiv trag u srpskoj istoriji, kako svojim vojničkim dostignućima, tako i svojim hrabrim delima tokom političkih previranja. Iako njegova biografija nosi kontroverze, neosporno je da je bio izuzetno zanimljiva figura koja zaslužuje pažnju u proučavanju istorije Srbije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading