UKLETI "GALEB" BEZ TITA PROPADA U LUCI! Slavna jahta deli sudbinu Jugoslavije!

Autor:

Vesti

11.01.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekonstrukcija je opet poskupela i nije sigurno kada će grad Rijeka dobiti ključeve

UKLETI "GALEB"  BEZ TITA PROPADA U LUCI! Slavna jahta deli sudbinu Jugoslavije!

Foto: profimedia, AP Darko Bandic, AP Marko Drobnjakovic

Na palubi "Galeba" Josip Broz Tito je dočekao 102 svetska državnika među kojima su bili i Vinston Čerčil, Nikita Hruščov, Fidel Kastro, etiopski car Hajle Selasije, Indira Gandi, Nehru i Naser, kao i najslavniji holivudski par tog vremena, Ričard Barton i Elizabet Tejlor. Danas je "Galeb" brod, za koji mnogi veruju da je uklet jer ga u Rijeci obnavljaju već petu godinu, a radovi su po ko zna koji put poskupeli.

TORPEDOVAN I BOMBARDOVAN

Rijeka je bila Evropska prestonica kulture 2020. i tada je, uz podršku države, nameravala da "Galeb" pretvori u muzej koji će ostati privezan u sušačkoj luci Porto Baroš. Međutim, cena rekonstrukcije dosegla je 7,264 miliona evra bez PDV.

"Galeb" je pod imenom "RAMB 3" izgrađen u Italiji 1938. radi prevoza banana, a Nemci su ga pretvorili u minopolagač "Kibic". Bušila su ga saveznička torpeda, pa su ga avionske bombe 1944. poslale na dno pored doka zajedno sa 125 ljudi, uključujući nekoliko riječkih vatrogasaca koje su nemački vojnici automatima terali da gase usred bombardovanja. Izvučen je posle rata i obnovljen u brodogradilištu Uljanik, koje je poslato u stečaj decenijama nakon Titove smrti. 

Republika

Foto: AP Darko Bandic

Jahta ''Galeb'' Josipa Broza Tita

Grku bio preči brod Onazisa i Džeki Kenedi

"Galeb" je posle Titove smrti podelio sudbinu Jugoslavije. JNA ga je 1991. iz Pule dovezla u Bijelu, a Vojska Jugoslavije u zamenu za stanove ustupila Crnoj Gori, posle čega je temeljno pokradeno sve što se moglo izneti. Kupio ga je grčki brodovlasnik koji nije imao dovoljno para da ga preuredi u luksuznu jahtu i iznajmljuje. Naime, on je istovremeno za 50 miliona dolara kupio i jahtu "Kristina O" Aristotela Onazisa, grčkog magnata i drugog muža Džeki Kenedi. Tako se 2006. "Galeba" domogla Hrvatska, čije su ambicije bile velike, ali se brod umalo nije prevrnuo kad je u njega prodrla voda.

Republika

Foto: AP Marko Drobnjakovic

Unutrašnjost jahte ''Galeb''

Titova jahta je mnogo skromnija nego što se misli. Iz centralnog plavog salona, od tek 20 kvadrata, izlazi se na glavnu palubu. Tito i Jovanka na brodu su imali odvojene spavaće sobe opremljene klima-uređajima i grejanjem. Svako je imao i svoje kupatilo, a Jovankino je bilo malo skromnije, u oker mozaiku. Tito je imao i radnu sobu sa stolom, uz koji je bio pomoćni krevet, a Jovanka mali salon s ugaonom garniturom. Sve ove prostorije ugurane su na površinu od oko 60 kvadrata i prilično skromne. Tito je na "Galebu" imao i berberina i čoveka koji je probao hranu, za slučaj da neko pokuša da otruje maršala. I danas su u potpalublju ostaci predsedničke kuhinje i komora za namirnice. Tu je još i aparat za sladoled.

Ranković na putovanju otkrio ustaše

Najslavnije putovanje do Zapadne Afrike trajalo je 72 dana 1961, tokom priprema za Prvi samit Nesvrstanih zemalja. Sedmočlani komitet vojske i obaveštajnih službi s Aleksandrom Rankovićem na čelu mesecima je proučavalo svaki detalj. Tako je otkrivena grupa ustaša u samostanu u Tunisu. Za svaki slučaj, "Galeba" su pratila i tri razarača, trgovački brod "Lovćen", kao i dva putnička aviona DC-6 i iljušin-14.

PUTOVANJE KOD KRALJICE

Tito je tokom 27 godina proveo na "Galebu" 318 dana i u 14 putovanja prešao 157.420 kilometra, a posetio je 33 zemlje. Na prvo putovanje "Galebom" krenuo je 1953. iz Herceg Novog, a do Malte su ga pratili razarači "Triglav" i "Biokovo". Odatle su brigu o sigurnosti "Galeba" preuzeli britanski razarači, koji su mu plovili uz bok do ušća Temze, gde ga je dočekala kraljevska jahta "Britanija" i otpratila ga do Londona, gde su Tita čekali Vinston Čerčil i kraljica Elizabeta Druga.

Republika

Foto: AP Marko Drobnjakovic

Unutrašnjost jahte ''Galeb'', Josipa Broza Tita

Posljednji put "Galeb" je s Titom isplovio 15. avgusta 1979. s Briona u Zadar i nazad. Manje od godinu dana kasnije "Galeb" se od Tita oprostio spuštanjem zastave na pola koplja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading