LAŽNI DATUM ROĐENJA, MLADOŽENJA BEZ ZANIMANJA I KUM RANKOVIĆ! Evo kako izgleda i šta piše u venčanom listu TITA I JOVANKE BROZ! (FOTO)

Autor:

Vesti

26.12.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tito i Jovanka su se venčali 15. aprila 1952., nedaleko od Iloka u Titovoj vili i to u strogoj tajnosti, pokazuju kasniji podaci. Tek kasnije je brak zvanično upisan u knjige, u matičnoj kancelariji u Šarengradu.

LAŽNI DATUM ROĐENJA, MLADOŽENJA BEZ ZANIMANJA I KUM RANKOVIĆ! Evo kako izgleda i šta piše u venčanom listu TITA I JOVANKE BROZ! (FOTO)

Foto: Republika

Kum Ranković, mladoženja bez zanimanja i ispravnog datuma rođenja, mlada 32 godine mlađa, on razveden, ona neudata – tako ukratko glase podaci iz venčanog lista Josipa Broza Tita i Jovanke Budisavljević, koji je nedavno objavljen.

Tito i Jovanka su se venčali 15. aprila 1952., nedaleko od Iloka u Titovoj vili i to u strogoj tajnosti, pokazuju kasniji podaci. Tek kasnije je brak zvanično upisan u knjige, u matičnoj kancelariji u Šarengradu.

Tito je na dan venčanja imao 60 godina, a Jovanka 28. 

Republika

Foto: Republika

Venčani list Tita i Jovanke Broz

 

Ono što je interesantno i "bode oči" u objavljenom venčanom listu jeste da u rubrici zanimanje, a koje se odnosi na mladoženju Tita, ništa nije napisano, naime, rubrika je ostala prazna. Takođe, u venčanom listu piše da je Tito rođen 25. maja 1892. iako se zna, a i većina je učila u školi, da mu je rođendan zapravo bio 7. maja. 

Zanimljivo je nekima i to što se iz ovog dokumenta vidi da su navodno stanovali u istoj ulici sa četiri broja razlike. Pitaju se pojedini i zašto je rukopis isti svuda u venčanom listu. Kažu neki da je to logično jer je izvod pisao jedan službenik.

Kum im je bio Aleksandar Ranković, šef Državne bezbednosti. Neki kažu da ovim postaje jasnija priča koja je godinama kolala a to je da je Jovanka praktično politički nameštena Titu kako bi se on malo smirio jer je bio navodno prilično nezasit kad su žene u pitanju. 

Mada se šuškalo da su se formalno razveli krajem 70-ih godina 20. veka, Jovanka je ostala uz Tita do njegove smrti 1980. godine. I dok je spolja među njima sve delovalo skladno, njihov odnos nije bio idiličan, pogotovo tih 1970-ih. Poslednjih nekoliko godina njegovog života Jovanka navodno nije ni viđala svog supruga. Pred kraj Titovog života 1978. čak je i britanski ambasador shvatio šta se događa, pa je u London poslao poruku sadržaja: „Tito je potpuno sam!“

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading