KO JE BIO FRANC BEKENBAUER: Najveći u ISTORIJI NEMAČKE i jedan od najboljih fudbalera ikada, sin mu NIJE PROŠAO U ZVEZDI, pa UMRO MLAD! Zalagao se za LAŽNU DRŽAVU KOSOVO!

Autor: M. M.

Sport

08.01.2024

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromna tuga u svetu fudbala.

KO JE BIO FRANC BEKENBAUER: Najveći u ISTORIJI NEMAČKE i jedan od najboljih fudbalera ikada, sin mu NIJE PROŠAO U ZVEZDI, pa UMRO MLAD! Zalagao se za LAŽNU DRŽAVU KOSOVO!

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, File

Fudbalski svet potresle su vesti da je premiuo Franc Bekenbauer, najbolji nemački fudbaler u istoriji.

Legendarni Kajzer bio je najuspešniji nemački fudbaler, prvi je odigrao više od 100 utakmica za nacionalni tim. Čuveni defanzivac je osvojio Svetsko prvenstvo u fudbalu 1974, a zatim i kao trener 1990. na klupi "pancera". Dva puta proglašen je evropskim fudbalerom godine i nastupao je na tri Mundijala i dva Evropska prvenstva.

On je jedan od trojice muškaraca, zajedno sa Brazilcem Mariom Zagalom, koji je baš nedavno umro, i Francuzom Didijeom Dešanom koji su osvojili Svetsko prvenstvo kao igrač i kao trener.

Popularni Kajzer Franc bio je u svetski tim 20. veka 1998. godine i u FIFA spisak od 100 najvećih živih svetskih igrača. Međutim, 2016. objavljeno je da se protiv Bekenbauera vodi istraga zbog prevare i pranja novca u okviru Svetskog prvenstva 2006. godine, čiji je bio jedan od organizatora i promotera, ali je istraga četiri godine zatvorena pošto je nastupila zastarelost.

Franc Bekenbauer je rođen 1945. godine, kao sin poštanskog višeg sekretara Franca Bekenbauera i njegove supruge Antonije u Minhenu. Počeo je igrati fudbal u SK Minhen 1906, a potom prelazi u Bajern Minhen sa nepunih 20 godina. Sa Bavarcima je osvojio četiri titule (1969, 1972, 1973, 1974) i četiri evrotitule. Godine 1972. i 1976. izabran je najboljeg fudbalera Evrope. U njujorški Kosmos prelazi 1977. a 1980. se vraća u Nemačku u Hamburger sa kojima osvaja nemačko prvenstvo 1982. Od 1984-1990. bio je trener nemačke fudbalske reprezentacije, dok je od 1994. u upravi Bajern Minhena.

Njegovog sina Stefana i Franca samog zadeila je strašna tragedija 2015. godine. Naime, Stefan, preminuo je u 46. godini posle duge bolesti. Njemu je 2013. dijagnostikovan tumor na mozgu sa kojim nije uspeo da se izbori, a zanimljivo je da je Srefan Bekenbauer 1990. bio i na probi u Crvenoj zvezdi koju nije prošao, jer su crveno-beli tada imali drim-tim.

Franc Bekenbauer ima titulu „počasnog ambasadora Republike Kosovo" od 2011. godine zbog zalaganja da Kosovo bude primljeno u članstvo FIFA i UEFA. Ovo je bilo prvo priznanje koje je Bedžet Pacoli dodelio u svojstvu predsednika Kosova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading