OVE STVARI NIKAKO NE SMETE DA RADITE NA MALI BOŽIĆ - Veruje se da donose NESREĆU, cela godina će vam biti BAKSUZNA! Evo u šta još Srbi veruju

Autor: D.B.

Vesti

14.01.2024

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takođe, ista česnica koja se mesi za Božić, mese se i za Mali Božić, a porodica je izlomljuje i deli kao simbol zajedništva, sloge i ljubavi.

OVE STVARI NIKAKO NE SMETE DA RADITE NA MALI BOŽIĆ - Veruje se da donose NESREĆU, cela godina će vam biti BAKSUZNA! Evo u šta još Srbi veruju

Foto: youtube.com

Presveta Bogorodica i Isus Hrist

Mali Božić, poznat i kao dan svetog Vasilija Velikog, prati mnoge zanimljive običaje koji su duboko ukorenjeni u tradiciju našeg naroda. Na ovaj dan, obavezno se pravi Vasilica, neobična poslastica nazvana po svetom Vasiliju, koja nosi različite nazive širom Srbije.

Obredi i sujeverja vezana za hranu i proricanje sudbine

Novogodišnji ručak na Mali Božić donosi posebne običaje u vezi sa hranom. Glava i plećka božićne pečenice se jedu, a vešti ljudi iz plećke pečenice predskazuju šta će se tokom sledeće godine događati u toj kući i oko nje. Nakon ručka, kosti od pečenice se stavljaju na mravinjak kako bi, prema verovanju, stoka patila ili se množila kao mravi.


Neki od običaja vezanih za Mali Božić imaju korene još iz prethrišćanskih vremena. Stari kažu da se na ovaj dan nikako ne treba svađati, jer će to doneti "baksuz" tokom cele godine. Takođe, postoji običaj bacanja snega na decu uz povik "Beži vruća, gonite studena!" kako bi se deca zaštitila od vrućice ili groznice. Deca bi potom skidala svoja odela i prebacivala ih preko grana voćaka kako bi se "očistila od vaši".


Mali Božić je takođe povezan sa gatanjem i sujeverjem u vezi sa venčanjem. Devojke bi predviđale da li će se te godine udati, a posebno zanimljivo je gatanje devojaka u Bosni, gde bi bacale obuću kroz vrata na dvorište i na osnovu položaja obuće predviđale svoju sudbinu.


U hramovima se na Mali Božić moli Gospodu Isusu Hristu za blagoslov venca godine, sa namerom da se sačuva pravoslavlje u miru i da godina protekne dobro. Takođe, moli se za zaštitu vladara zemlje i za pobedu nad svim nevoljama.

Mali Božić je praznik koji obiluje raznovrsnim običajima, sujeverjem i tradicijom, čuvajući tako duh i nasleđe našeg naroda.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading