SPAŠAVANJE PREOSTALIH ŽIVOTINJA SA KRČEDINSKE ADE PONOVO ODLOŽENO! Oko 70 krava i konja ostalo zarobljeno na ostrvu

Autor:

Vesti

13.01.2024

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stočari su i danas bili prisutni na adi, pokušavajući da skupe konje koji su se razbežali. Zoran Kunić, predsednik Udruženja stočara "Dunav", izjavio je da su životinjama odneli hranu.

SPAŠAVANJE PREOSTALIH ŽIVOTINJA SA KRČEDINSKE ADE PONOVO ODLOŽENO! Oko 70 krava i konja ostalo zarobljeno na ostrvu

Foto: ST/Vladimir Lukić

Evakuacija preostalih krava i konja sa Krčedinske ade, koja je bila planirana za danas, ponovo je odložena za sutra. Zbog visokog vodostaja Dunava, stočari su danas pokušavali da uhvate konje koji su se razbežali po ostrvu. Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP "Vojvodinašume", Marko Marinković, istakao je da su radnici tog preduzeća na terenu i pružaju podršku stočarima, koji su i dalje aktivni na Krčedinskoj adi.

Stočari su i danas bili prisutni na adi, pokušavajući da skupe konje koji su se razbežali. Zoran Kunić, predsednik Udruženja stočara "Dunav", izjavio je da su životinjama odneli hranu, ali je istakao da je uspeh u hvatanju konja neizvestan, posebno kada su u pitanju poludivlji konji koji beže.

- Nismo uspeli da uhvatimo 10 kobila i dva ždrebeta koji su posle novogodišnjih praznika uspeli da isplivaju sa ade i lutaju u ataru Kovilja.To su poludivlji konji i beže - kaže Kunić


Inspekcija Sremskog i Kužnobačkog okruga, u saradnji sa Upravom za veterinu, vršila je vizuelni pregled životinja tokom evakuacije. Uprava za veterinu je istakla da prilikom evakuacije goveda nije bila ugrožena dobrobit životinja, te da su životinje prevezene u tri ture.

Evakuacija konja, koja je pokušana 10. januara, nije bila uspešna, pa će se konjima i govedima hrana donositi svakodnevno.


Veterinarska inspekcija je konstatovala oko 110 goveda rase podolsko goveče raznih kategorija na Krčedinskoj adi. Životinje nisu bile u kritičnom zdravstvenom stanju, osim jednog starijeg teleta koje je poslato na dalje zbrinjavanje. Takođe, oko 70 konja normalne konstitucije i građe slobodno se kretalo po lokalitetu.

U prvoj evakuaciji sa rečnog ostrva, skelom "Vojvodinašuma" u dve ture evakuisano je oko 60 krava, dok je drugog dana evakuisano još dvadesetak grla. Na adi je preostalo još krava i oko 60 do 70 konja, koji će biti evakuisani u narednom periodu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading