NAJNOVIJE INFORMACIJE O ŽIVOTINJAMA SA KRČEDINSKE ADE: Za sada evakuisano oko 60 konja i goveda: Ima uginulih, izgubljenih ali i otetih!

Autor: D.B.

Vesti

10.01.2024

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plavšić ističe da je primio veliku podršku od strane građana i države, te da planira da sakupi i one životinje koje su pobegle sa ostrva kako ne bi pravile štetu ljudima.

NAJNOVIJE INFORMACIJE O ŽIVOTINJAMA SA KRČEDINSKE ADE: Za sada evakuisano oko 60 konja i goveda: Ima uginulih, izgubljenih ali i otetih!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Nakon dve uspešne ture evakuacije životinja sa Krčedinske ade, planirano je da se danas nastavi sa spasavanjem onih koje su zarobljene na ostrvu usled rasta vodostaja Dunava.

Problemi i izazovi tokom evakuacije

Tokom prethodnih akcija evakuacije, naišlo se na nekoliko problema. Prva skela koja je korišćena nije imala ogradu, što je predstavljalo rizik prilikom prevoza životinja. Takođe, došlo je do zastoja i kvara broda, zbog čega su samo dve ture od po 30 životinja uspele da budu bezbedno prevezene na sigurno.

Stanje na terenu

Prema rečima stočara Milenka Plavšića, vlasnika životinja, situacija je alarmantna, jer su neke životinje već uginule, dok su druge gladne i smrznute. Plavšić ističe da je primio veliku podršku od strane građana i države, te da planira da sakupi i one životinje koje su pobegle sa ostrva kako ne bi pravile štetu ljudima.

Angažovanje nadležnih službi

Javno preduzeće "Vojvodinašume" najavilo je oko 10 polazaka za evakuaciju, dok tačan broj uginulih životinja još uvek nije poznat. Na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke, ovo preduzeće je stavilo na raspolaganje svoje ljudske i tehničke resurse kako bi pomoglo u spasavanju životinja.

Planovi za danas

Prema najavama, JP "Vojvodinašume" će obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje biti prebačene na sigurno. Ova akcija će biti sprovedena uz prisustvo veterinarskih inspektora kako bi se osiguralo da se životinje prebace na bezbedan način.

Kako se situacija bude razvijala, nadležne službe će nastaviti sa naporima da spasu sve zarobljene životinje sa Krčedinske ade i obezbede im siguran prevoz i adekvatnu negu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading