NARODNA BANKA SRBIJE DONELA VAŽNU ODLUKU: Tiče se kamate na dinarske kredite! Evo kako to utiče na VISINE RATA

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvršni odbor je istakao da se međugodišnja inflacija u Srbiji nastavila da se smanjuje i prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u decembru je spuštena na 7,6%, gotovo dvostruko niže nego na kraju 2022. godine.

NARODNA BANKA SRBIJE DONELA VAŽNU ODLUKU: Tiče se kamate na dinarske kredite! Evo kako to utiče na VISINE RATA

Foto: ST/A. Nalbantjan

Na današnjoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije doneta je odluka da se referentna kamatna stopa zadrži na nepromenjenom nivou od 6,5 odsto. Ova odluka znači da će iznosi rata kredita za sve one koji su zaduženi u dinarima ostati nepromenjeni. Takođe, na istim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%).

Izvršni odbor je istakao da je odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na istom nivou opredelilo dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja sredinom ove godine. Takođe, prilikom donošenja odluke uvažena je činjenica da su u prethodnom periodu povećane referentna kamatna stopa i stope obavezne rezerve, te da će efekti ovih mera nastaviti da se prenose na inflaciju i u narednom periodu.

Inflacija u fokusu

Nastavlja se popuštanje troškovnih pritisaka i smanjenje inflacije na globalnom nivou, a svetska privreda je završila prošlu godinu nešto bolje nego što se očekivalo. Međutim, rast svetske ekonomije je ispod dugoročnog proseka i biće usporen ove godine, što uz smanjenje inflacije povećava očekivanja da bi vodeće centralne banke mogle nešto ranije započeti ciklus ublažavanja monetarnih politika.

Izvršni odbor je istakao da se međugodišnja inflacija u Srbiji nastavila da se smanjuje i prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u decembru je spuštena na 7,6%, gotovo dvostruko niže nego na kraju 2022. godine. Smanjenju inflacije u najvećoj meri doprinele su mere monetarne politike, popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, smanjena uvozna inflacija i dobra poljoprivredna sezona. Bazna inflacija, koja isključuje hranu, energiju, alkohol i cigarete, tokom cele godine kretala se na znatno nižem nivou od ukupne, zahvaljujući preduzetim merama monetarne politike. U narednom periodu se očekuje dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja sredinom ove godine, a zatim približavanje centralnoj vrednosti cilja od 3% krajem godine.

Rast bruto domaćeg proizvoda i tržište rada

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini iznosio je 2,5%, što je u skladu s projekcijom Narodne banke Srbije. Rast aktivnosti je ostvaren u svim proizvodnim i uslužnim sektorima, pri čemu su najveći rast ostvarili sektor energetike, poljoprivreda, kao i građevinarstvo zahvaljujući intenziviranju realizacije infrastrukturnih projekata.

Povoljna kretanja su zabeležena i na tržištu rada, gde se beleži dalji rast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti i realni rast zarada. Prosečna zarada je na nivou godine nominalno povećana za 15,0%, dok je njen realni rast bio oko nivoa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda i iznosio je 2,6%, što potvrđuje da je očuvana kupovna moć stanovništva.

Izvršni odbor očekuje ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini na 3,0-4,0%, uzimajući u obzir smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, oporavak zone evra, kao i očekivano dalje ubrzanje realizacije investicionih projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture. Važan faktor rasta će biti i lična potrošnja, ali ne u meri u kojoj bi to moglo da dovede do većih inflatornih pritisaka, kao i investicije u osnovna sredstva koje povećavaju proizvodni potencijal.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading