GDE ZAVRŠAVA UNIŠTEN NOVAC?! Nemojte NIKAKO bacati pocepane novčanice, banke su dužne da izvrše ZAMENU: Evo gde završavaju one koje više nisu u opticaju

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi koji su mislili da uništenu novčanicu ne mogu da zamene, ipak mogu, i to po nalogu Narodne banke Srbije.

GDE ZAVRŠAVA UNIŠTEN NOVAC?! Nemojte NIKAKO bacati pocepane novčanice, banke su dužne da izvrše ZAMENU: Evo gde završavaju one koje više nisu u opticaju

Foto: Shutterstock

Svi smo se barem jednom susreli sa oštećenom novčanicom koju nismo mogli koristiti za plaćanje. U takvim situacijama, male vrednosti novčanica se obično prežale, ali za one veće vrednosti postoji rešenje - zamena.

Procedura zamene oštećenih novčanica je jednostavna i obavlja se u bankama uz ličnu kartu. Međutim, postoji i mogućnost zamene u menjačnicama koje imaju ugovore sa bankama, mada ova usluga može biti i naknadno naplaćena. Narodna banka propisala je da novčanice koje su nepodobne za opticaj, a to obuhvata novčanice sa najmanje 51% oštećene površine, treba zameniti.

Proces zamene oštećenih novčanica

Prema regulativi Narodne banke, novčanice postaju nepodobne za opticaj ako imaju vidljivu zaprljanost ili oštećenja poput mrlja, zacepljenja, rupa, nedostatka boje ili delova novčanice. Takođe, novčanice koje su lepljene ili modifikovane na bilo koji način takođe ulaze u kategoriju nepodobnih za opticaj. U slučaju da je manje od 51% površine novčanice ispravno, banka mora da obezbedi pismeno obrazloženje o oštećenju novčanice, kako bi se odlučilo da li postoji osnova za zamenu.

Problemi sa oštećenim kovanicama

Slično novčanicama, i kovanice mogu postati nepodobne za opticaj usled dugotrajnog korišćenja, korozije ili fizičkih oštećenja. Ova pravila važe i za kovanice koje su puštene u opticaj sa određenim greškama, te ih tada deklarišemo kao "škart".

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading