GRADITI KUĆU, ILI ŠTEDETI ZA STAN? Otklanjamo sve dileme - Evo detaljne računice!

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je reč o finansijama, cena je bitan faktor pri odabiru između klasične i montažne kuće.

GRADITI KUĆU, ILI ŠTEDETI ZA STAN? Otklanjamo sve dileme - Evo detaljne računice!

Foto: Shutterstock

Kada je reč o izboru između montažne i zidane kuće od cigle, mnogi se susreću s dilemom koja je najisplativija i najdugovečnija opcija za njihov novi dom. Dok stariji ljudi često ističu prednosti stare gradnje, mladi se sve više okreću montažnim kućama zbog brzine izgradnje i nižih troškova.

Brzina izgradnje: Montažna kuća vs. zidana kuća od cigle

Diplomirani inženjer Maričić Vladan ističe da je za izgradnju montažne kuće potrebno oko 30 dana u varijanti "ključ u ruke", uključujući i izgradnju temelja. S druge strane, radovi na klasičnoj zidanoj kući mogu trajati najmanje godinu dana, pa čak i duže.


Kada je reč o finansijama, cena je bitan faktor pri odabiru između klasične i montažne kuće. Za izgradnju klasične kuće od oko 150 kvadrata, potrebno je izdvojiti najmanje 50.000 evra, uz dodatne troškove za uvodjenje struje, vode, opremanje enterijera i druge radove. Sa druge strane, montažna kuća iste kvadrature, po principu "ključ u ruke", košta između 39.000 i 55.000 evra, što je čini privlačnom opcijom za one koji žele da uštede.


Kada je reč o zidanoj kući od cigle, potrebno je uzeti u obzir cene materijala za spoljašnje radove. Na primer, građevinski blok, cigla, gvožđe, pesak, kreč, cement i krovni pokrivač čine deo ovih troškova, uz dodatne troškove za angažovanje majstora.


Izbor između montažne i zidane kuće od cigle zavisiće pre svega od prioriteta pojedinca - da li više vrednuje brzinu izgradnje i niže troškove ili tradicionalni kvalitet i dugovečnost gradnje. Svaka opcija ima svoje prednosti i mane, pa je važno pažljivo sagledati sve faktore pre donošenja konačne odluke.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading