FLAŠICA VODE KAO TEMPIRANA BOMBA! Šokantni rezultati istraživanja UNIVERZITETA Kolumbija

Autor:

Vesti

09.01.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novom metodom otkriveno na stotine hiljada komada nanoplastike potencijalno veoma opasnih po zdravlje

FLAŠICA VODE KAO TEMPIRANA BOMBA! Šokantni rezultati istraživanja UNIVERZITETA Kolumbija

Foto: profimedia

Litar flaširane vode sadrži stotine hiljada komada nanoplastike (sitni delovi plastike koji nisu vidljivi pod mikroskopom), za koju stručnjaci veruju da može da izazove ozbiljne zdravstvene rizike, pa i povećan procenat smrtnosti, pokazala su najnovija istraživanja rađena u Sjedinjenim Američkim Državama.


Naime, naučnici s Univerziteta Kolumbija tvrde da litar flaširane vode, u proseku, sadrži oko 240.000 detektovanih nanoplastičnih fragmenata, koji predstavljaju sitne, nevidljive čestice koje su veoma opasne za ljudsko telo, a naročito za decu i odojčad budući da su njihov mozak i telo u fazi razvoja.


NAUČNI ČASOPIS


Šokantni rezultati studije objavljeni su u prestižnom naučnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, a stručnjaci upozoravaju da je reč o revolucionarnom saznanju.


- Na gotovo isti način na koji mi neprestano odbacujemo delove kože, plastika konstantno odbacuje male komadiće koji se odlome, na primer, kada otvorimo plastičnu posudu za salatu ili sir zamotan u plastiku. Različite hemikalije se koriste u proizvodnji plastike, tako da, ako plastika uđe u naš organizam, ona sa sobom nosi te hemikalije, a budući da je temperatura tela viša od spoljne, te hemikalije iz plastike će završiti u jetri, bubrezima, mozgu... Takođe, mogu dospeti i do posteljice, što znači da su pretnja i plodu, odnosno bebama u stomaku - objasnila je Šeri Mason, potvrđujući ranije savete stručnjaka da se pije voda iz slavine ili iz staklene nerđajuće ambalaže.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

Jedan od autora studije hemičar Beizan Jan kazao je da su analize, umesto 300 čestica po litru, otkrile prisustvo između 110.000 i 370.000 komada nanoplastike, koja do sada nije bila vidljiva.


- Zahvaljujući novoj tehnologiji, uspeli smo da detektujemo milione nanočestica u vodi, koje bi mogle biti neorganske nanočestice, organske nanočestice i neke druge plastične čestice koje nisu među sedam glavnih vrsta plastike koje su istraživači proučavali - istakao je Jan.


Upravo ovo otkriće, kaže, trebalo bi proizvođače vode da natera da povedu računa o ambalaži i da, ukoliko je moguće, izbace iz upotrebe plastične flaše.


EVROPA I SRBIJA


Naš list poslao je nekolicini proizvođača vode kod nas pitanja da li su upoznati s najnovijom studijom i da li će nešto preuzeti po tom pitanju, odgovore do zaključenja broja nismo dobili od većine njih. Jedino nam je odgovorila kompanija "Minakva", negirajući praktično rezultate američkog istraživanja. Za druge je, valjda, i dalje praznični režim.


- Smatramo da se kvalitetnim ispiranjem boca pre punjenja u potpunosti rešavaju ovi i svi drugi problemi vezani za plastiku. Korišćenje raznih reciklata radi uštede takođe nisu primereni u kvalitetnoj proizvodnji. Dodavanje raznih aditiva i boja u boce od plastike mogu narušiti njen kvalitet. Savremeni sistemi koje posedujemo ne dozvoljavaju takve ostatke, "Minakva" nema bilo kakve dodatke u originalnu PET sirovinu. Cela Evropa koristi PET ambalažu i nema problem s ostacima nanoplastike i mikroplastike u bocama ako se poštuju pravila i procedure - naveli su iz ove kompanije.

Foto: Shutterstock

 

 

Samo "Minakva" odgovorila na naša pitanja, negirajući da postoji bilo kakva opasnost

 


Šta je, u stvari, nanoplastika


Nanoplastika je vrsta sitnih delova plastike, koja je nevidljiva čak i pod mikroskopom. Ona je, tvrde stručnjaci, veoma opasna za zdravlje ljudi zbog toga što sitne čestice mogu napasti pojedinačne ćelije i tkiva u ključnim organima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading