U POSETI VERSKOM DOBROTVORNOM STARATELJSTVU: Za nas je svaki čovek bitan! (VIDEO)

Autor:

Vesti

07.01.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladika Petar: Za mnoge je ovo ovde jedini obrok tokom dana, imamo i kupatilo, ambulantu...

U POSETI VERSKOM DOBROTVORNOM STARATELJSTVU: Za nas je svaki čovek bitan! (VIDEO)

Foto: Nebojša Mandić

Za nas je svaki čovek bitan, poručuje na početku razgovora vladika Petar, episkop toplički i vikarni episkop patrijarha Porfirija, koji nas je primio u prostorijama Verskog dobrotvornog starateljstva (VDS), čiji je koordinator.

Ovde, u Francuskoj 31, smeštena je crkvena kuhinja VDS, koja je za mnoge ljude koji su na sebi osetili okrutnost sudbine i nesrećnog spleta životnih okolnosti, jedina prilika da imaju makar jedan obrok dnevno.

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Vladika Petar o Verskom dobrotvornom starateljstvu

ŠTA KAŽE JEVANĐELJE

VDS je organizacija koja funkcioniše u okviru Srpske pravoslavne crkve, Beogradske arhiepiskopije, na čijem je čelu patrijarh Porfirije. Da pomognu onima kojima je to najpotrebnije, tu su, uz vladiku Petra, sveštenici, zaposleni, mnogobrojni volonteri...

- Jedna od osnovnih zapovesti je ljubav prema bližnjem. Nama je svaki čovek bitan i apsolutno vredan. Ali, prosto, u pojedinim trenucima neko od naših, kako se u jevanđelju kaže, braće i sestara potrebitih, ima egzistencijalnih problema na dnevnom nivou. Počev od toga da imaju bar jedan obrok dnevno. To su često beskućnici, bez dokumenata. Za državu ili neke druge društvene strukture oni su bezimeni nevidljivi ljudi, ali za nas, kao Crkvu, ne smeju da budu neprimećeni - objašnjava vladika za Republiku svrhu postojanja VDS.

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Crkvena kuhinja

Kako možeti pomoći VDS

Versko dobrotvorno starateljstvo ima stalni budžet (svaka parohija daje 2% svojih prihoda), dok drugi deo troškova obezbeđuje kroz donacije. Ovo su načini da im pomognete:

1. Postanite volonter VDS. Možete se prijaviti svakog radnog dana od devet do 15 časova u Francuskoj 31 ili preko sajta VDS, društvenih mreža...
2. Donirajte stvari, ovih dana najpotrebnije su jakne i zimska obuća
3. Pošaljite poruku sadržine 200 na broj 2844 i donirajte 200 dinara za jedan obrok
4. Pošaljite poruku sadržine 500 na broj 2844 (samo ukoliko ste u mreži "Telekoma") i donirajte automatski svakog meseca 500 dinara, koje će vam skidati uz telefonski račun
5. Sve ostale načine pomoći pronađite na starateljstvo. info/o nama/dobrotvori

Govori nam vladika i da su svi ti ljudi ikone Božje:

- U svakom od njih mi vidimo lik Hristov. Ovde, u ovoj kuhinji, svakog dana, od ponedeljka do petka, poslužimo ručak. Na još četiri lokacije, u crkvenim portama, dele se lanč-paketi. Paketi, malo obimniji, dele se i petkom za dane vikenda. Broj korisnika je oko 2.000. S vremenom, posebno otkako je ustoličen patrijarh Porfirije, širili smo delatnost, pa sada imamo i kupatilo, malu ambulantu, zubarsku ordinaciju, neku vrstu butika, gde oni koji to žele donose obuću i garderobu, a mi to onda delimo ovim ljudima. Tu su i psiholog, psihijatri...

Republika

Foto: ST/N. Mutić

Crkvena kuhinja Verskog dobrotvornog starateljstva

ODLAZAK NA MORE

Poseban segment rada VDS je briga o višedetnim porodicama.

- To je termin koji smo sami skovali. Razmišljali smo, kad bismo govorili mnogodetne porodice, to ne bi imalo smisla jer dece nikad ne može biti mnogo. U višedetne porodice kod nas spadaju one s četvoro i više dece. Uz njih brinemo i o samohranim roditeljima. Za ove dve kategorije, a to je 130 porodica u Beogradu, nekoliko puta godišnje organizujemo dodelu pomoći. To budu paketi hrane, kućne hemije i sličnih stvari, ali podrazumeva i odlazak na more, pošto imamo sjajnu saradnju s grčkom crkvom, pre svega, episkopom Georgijem u mestu Katerini - zaključuje vladika Petar.

Pojedinačne molbe za pomoć

VDS se trudi da pomogne vernicima i na svaki drugi način. Kada stignu molbe, uglavnom se prosleđuju parohijama iz kojih vernik dolazi jer parohijski sveštenici najbolje poznaju te ljude. Kako kaže vladika Petar, to im mnogo olakšava selekciju, odnosno da pomoć stigne onima kojima je najpotrebnija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading