JOŠ DAN ZA PORODICU I ODMOR: Opšta saglasnost o tome da se drugog dana Božića ne radi (VIDEO)

Autor:

Vesti

03.01.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost da se procedura realizuje već ove godine iako je rok kratak.

JOŠ DAN ZA PORODICU I ODMOR: Opšta saglasnost o tome da se drugog dana Božića ne radi (VIDEO)

Foto: Profimedia, Tanjug

Drugi dan Božića, tačnije 8. januar, mogao bi već ove godine da se uvrsti u neradne dane, najavio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je dobio takav predlog, a sudeći po opštem raspoloženju, ideja je pun pogodak.

Vučić je, govoreći na ovu temu, istakao da u Republici Srbiji sada ima 12 neradnih dana, te da ima prostora za još jedan takav dan više.

- Videćemo može li Vlada Srbije da donese takvu odluku i da dan posle Božića, odnosno 8. januar, bude neradni dan. Ionako tada niko ne radi. Ostaje da vidimo da li možemo to zakonski da formalizujemo i kako da tu odluku izvedemo i šta možemo da uradimo - kazao je predsednik.

POŠTOVANJE

Kako je za Republiku naveo izvor iz Vlade Srbije, to je nešto što će se svakako razmatrati:

- To je sigurno. Ostaje samo da se vidi koliko brzo može biti realizovano, ako ne za ovu godinu, a nadajmo se da bi moglo i ove, mada to niko ne može da obeća, onda sigurno sledeće. Pravoslavnim vernicima, a takvih je svakako ubedljivo najviše u Srbiji, to bi sigurno bilo od velikog značaja, naročito kad se pogodi da Božić pada u nedelju. Naravno, i za to postoje određene zakonske procedure, koje se moraju ispoštovati.

Inače, državni praznici koji padaju tokom vikenda se, prema zakonu, obeležavaju prvi radni dan nakon toga. Međutim, to ne važi u slučaju verskih praznika, osim za Vaskrs, koji se uvek proslavlja nedeljom, te tako, ukoliko Božić pada u nedelju (kao što je slučaj ove godine), prvi radni dan je već ponedeljak, što znači da svi oni koji za Božić odlaze u rodni kraj, u neki drugi grad, selo odmah nakon tradicionalnog božićnog ručka moraju nazad jer ih ujutru čeka posao.

Verski analitičar Predrag Đokić u razgovoru za naš portal ističe da apsolutno podržava ideju da drugi dan Božića bude neradni dan, te da je ta najava, koja je stigla i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, veoma hrabar potez.

- Ovo je veliki iskorak u razumevanju pravoslavnih vernika. Predsednik Vučić je po ko zna koji put pokazao koliko misli o svom narodu i vernicima. Na ovo gledam kao na pravi državnički potez, naročito ako se u obzir uzme činjenica da Božić može da padne i u nedelju, te vernici odmah nakon najvećeg hrišćanskog praznika moraju na posao - kaže verski analitičar.

Kalendar praznika u Srbiji 2024.

Posle novogodišnjih i božićnih praznika, prvi neradni dani za zaposlene u Srbiji dolaze za Dan državnosti 15. i 16. februara, što ove godine pada u četvrtak i petak. Zatim do proleća nema nikakvih državnih praznika. Onda je tu 1. maj, praznik rada, koji se obeležava. Zatim slede vaskršnji praznici, koji ove godine padaju od 3. do 6. aprila.

Nakon toga prvi državni praznik koji se obeležava neradno je Dan primirja 11. novembra. Pripadnici islamske zajednice imaju slobodan dan prvog dana Kurbanskog bajrama, koji je ove godine 16. juna, dok pripadnici jevrejske zajednice praznuju 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

VRLO HRABRO

Kako navodi Đokić, pokazalo se da šef države, ali i Vlada, razumeju veličinu ovog praznika.

- Ocenio bih ovaj potez predsednika kao veoma hrabar, naročito ako se u obzir uzme činjenica da se preko puta njega nalazi takozvana druga Srbija, koja ne poštuje i ne želi da neguje ništa što je srpsko, hrišćansko, tradicionalno... Upravo zato i možemo očekivati lavinu loših komentara vezano za ovaj predlog, od takozvanih drugosrbijanaca, kojima ništa nije sveto - smatra Đokić.

Očekujem lavinu loših komentara tzv. druge Srbije, kaže verski analitičar Đokić

REČ NARODA

Da li drugi dan Božića treba da bude neradan

Aleksandar Stojković (45)
Slažem se s tim, apsolutno. Tako bi i trebalo da bude jer Božić je Božić, za mene najveći naš praznik

Marica Janković (38)
Naravno. Slažem se s tim da treba da bude neradan dan, zbog porodice i svega. Idealno bi bilo da se tek 9. januara ide na posao.

Marko Perunović (32)
Da, slažem se. To bi definitivno značilo ljudima da se još malo opuste za ove praznike, pogotovo što svi znamo da, osim uživanja, ovaj period donosi malo tenzije, nove planove, tako da jedan slobodan dan definitivno ne bi bila loša odluka.

Predrag Subotić (56)
Nisam čuo za to, ali podržavam, apsolutno. Ima milion razloga za to. Treba praznovati što više. Mi nismo zemlja koja praznuje baš mnogo. Veliki broj zemalja na zapadu ima mnogo više praznika. I verskih i državnih

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading