OVAKVOM FENOMENU SE RETKO SVEDOČI! Večeras će zvezde padalice prekriti nebo: Poznato da li će i Srbi moći da uživaju u prizoru!

Autor: D.B.

Vesti

03.01.2024

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo će biti veličanstven prizor na nebu.

OVAKVOM FENOMENU SE RETKO SVEDOČI! Večeras će zvezde padalice prekriti nebo: Poznato da li će i Srbi moći da uživaju u prizoru!

Foto: pixabay.com

U noći između 3. i 4. januara, ljubitelji astronomije imaju priliku da uživaju u spektaklu prvih meteora u ovoj godini. Radi se o meteorskom roju Kvadrantidi koji će dostići vrhunac u tom periodu, a očekuje se da će se nastaviti i tokom jutarnjih sati. Kvadrantidi su inače aktivni već od 28. decembra i trajaće do 12. januara.

Meteori su svetlosne pojave koje nastaju kada delovi kometa ili asteroida uđu u Zemljinu atmosferu i počnu da sagorevaju. Ukoliko ti delovi ne sagore do kraja i dospeju na Zemlju, nazivaju se meteoriti. Debora Pavela, saradnica u Istraživačkoj stanici „Petnica“, objašnjava da kada kometa počne da se raspada, njeni delići se kreću u orbiti i formiraju roj, koji potom ulazi u atmosferu i sagoreva.


Iako je rečeno da će tokom ovogodišnje Kvadrantide biti oko 120 meteora svakog sata, to se odnosi na idealne uslove posmatranja. Međutim, kako ističe Pavela, da bi se videla ta količina meteora, potrebno je da nebo bude vedro, da nema prisustva Meseca ili svetlosnog zagađenja, kao i da radijant iz kog dolaze meteori bude u zenitu, odnosno tačno iznad nas. Nažalost, ovi uslovi retko kada mogu da se ispune u potpunosti, te stoga ne treba očekivati da će broj meteora biti toliko visok.

Dakle, ljubitelji astronomije imaju priliku da u narednim noćima posmatraju ovo nebesko čudo, ali treba imati u vidu da realan broj meteora može biti znatno manji od najavljenog, u zavisnosti od atmosferskih i svetlosnih uslova.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading