"NASILJE SE MORA PRIJAVITI" Koordinatorka "Sigurne kuće": Prošle godine u Srbiji je ubijeno 28 žena, među kojima su i dve devojčice

Autor: D.B.

Vesti

03.01.2024

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koordinatorka "Sigurne kuće" Vesna Stanojević ističe da ne sme da se dozvoli da u Srbiji nasilja ima u ovom broju.

"NASILJE SE MORA PRIJAVITI" Koordinatorka "Sigurne kuće": Prošle godine u Srbiji je ubijeno 28 žena, među kojima su i dve devojčice

Foto: Tanjug/AP

Prošle godine u Srbiji je ubijeno 28 žena, među kojima su bile i dve devojčice, što predstavlja porast u odnosu na prethodnu godinu. Koordinatorka Sigurne kuće, Vesna Stanojević, ističe da je svako ubistvo žene jedno previše i apeluje na prijavljivanje nasilja.

Stanojević naglašava da je ovaj broj ubistava zastrašujući i ističe da je važno da se žene ohrabre da prijave nasilje. Ona ističe da nasilje nad ženama ne treba trpeti iz ljubavi, već iz straha i stida, te apeluje na žrtve da potraže pomoć.

Pravna i psihološka podrška ženama

U Sigurnoj kući rade socijalne radnice, psiholozi, psihijatri i advokati koji pružaju podršku ženama. Stanojević ističe da je važno da žrtve nasilja potraže pomoć i ističe da se sve više žena odlučuje da prijavi nasilje i zatraži neophodnu podršku.

"Nije rešenje da ženu ubiješ pa posle i sebe ubiješ, ili ideš u zatvor, a deca? Oni će u domove ili u hraniteljske porodice. Moramo da se zapitamo šta time dobijamo. Šta dobija čovek koji ubije svoju ženu", upitala je Stanojević i ukazala da žene neće biti, a ni tog čoveka, jer će se povlačiti po zatvorima.

U sklopu Sigurne kuće postoji vrtić za decu, ali postoji i ograničenje da dečaci stariji od 15 godina ne mogu boraviti u kući. Stanojević naglašava da se sve radi kako bi se zaštitila žene i deca, ali ističe da uvek može biti više napora u tom pravcu.

Stanojević ističe da žene koje napuste Sigurnu kuću dobijaju podršku u zapošljavanju i obrazovanju. Nekoliko žena je prihvatilo ponude fakulteta da se besplatno školuju, a postoji i podrška za pronalazak posla. Ipak, ona ističe da žene iz Sigurne kuće nisu na visokom mestu liste za dobijanje socijalnih stanova, što ukazuje na diskriminaciju.

"U situaciji kad vam se obrati žena koja je životno ugrožena sa svojom decom, bez obzira na ograničenje, vi ćete je primiti. Ja ne bih mogla da ne primim nekoga ko je toliko ugrožen i u takvoj situaciji da boravi na ulici ili u parku, a da pritom ima mesta u sigurnim kućama", naglasila je ona i dodala da se to nikad neće desiti u beogradskim sigurnim kućama.

Stanojević ističe da je važno sprečiti povratak žena nasilnicima, te da se radi na pružanju podrške ženama kako bi se osećale dovoljno sigurno da mogu nastaviti svoje živote bez straha od nasilja.

U borbi protiv nasilja nad ženama, podrška žrtvama je od ključnog značaja. Važno je kontinuirano podizati svest o važnosti prijavljivanja nasilja i pružiti podršku ženama koje se odluče da preduzmu korake ka oslobađanju od nasilja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading