VIKTOR PUTICA OTIŠAO NA LEČENJE U VAŠINGTON! Dečak leptir napokon dobija terapiju za kvalitetniji život!

Autor:

Vesti

03.01.2024

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maleni heroj će ostati godinu dana u Sjedinjenim Američkim Državama.

VIKTOR PUTICA OTIŠAO NA LEČENJE U VAŠINGTON! Dečak leptir napokon dobija terapiju za kvalitetniji život!

Foto: ST/Dragan Kadić

Maleni Viktor Putica, dečak leptir koji je ujedinio celu Srbiju koja je u rekordnom roku sakupila novac za njegovo lečenje, rano jutros odleteo je u Ameriku gde će se nastaviti njegovo lečenje.

Viktor je na svoje spasonosno putovanje otišao sa mamom Milenom, tatom i bratom Viktorom koji ima tek nešto više od tri meseca.

Plan je da Viktor sa porodicom u Vašingtonu ostane oko godinu dana, gde će primati terapiju, a u zavisnosti od toga kako na nju bude reagovao, zavisiće i dužina njihovog boravka.

Viktor operisan u decembru

Mali heroj krajem decembra operisao je i jednjak u Salcburgu. On nije mogao da guta ni pasiranu hranu zbog suženja, pa mu je urađena diletacija jednjaka.

Viktor je danas operisan u Salcburgu, dilatacija jednjaka, koji je počeo da srasta, pa nije mogao normalno da guta ni pasirano. Na intenzivnoj je nezi, sediran, jer je neminovno došlo do povrede usne duplje. Držite pesnice da se brzo oporavi, jer već 3. leti u SAD na terapiju - navela je tada mama Milena na društvenim mrežama.

Republika

Foto: Printscreen/https://twitter.com/erak_iva

Viktor Putica

Terapija dece leptira

Lek za buloznu epidermolizu ne postoji, ali postoji terapija koja mališanima, koji boluje od ove bolesti, omogućava kvalitetniji život, odnosno život u kome neće biti izloženi bolu ceo dan. Reč je o genetskom gelu uz koji se većina rana zatvori u roku od par meseci, a koža vremenom postaje čvršća.

Viktor, kao i druga deca leptiri, imao je otvorene rane po celom telu i sluzokoži. Da ne bi došlo do infekcija, morao je da se previja posebnim zavojima, a previjanje je trajalo u proseku od dva do pet sati. 

Terapija kojom bi deca leptiri imali kvalitetniji život postoji samo u SAD, ali uskoro će se, i to na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naći i kod nas. Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja će omogućiti deci lečenje od ove bolesti u njihovoj matičnoj zemlji. 

Bulozna epidermoliza je retko oboljenje, deca se rađaju sa njim, gde je koža veoma nežna i osetljiva i pri najmanjem dodiru i pritisku nastaju oštećenja i otvaraju se žive rane. 

Proslavio Novu godinu, pa krenuo u Ameriku

Porodica Putica je inače podelila na društvenim mrežama fotografiju proslave Nove godine nakon koje su odleteli za Ameriku.

Samo zdravlja i ljubavi - poželeli su.

 

 

 

Mali Viktor Putica je jedan od trideset devet slučaja bulozne epidermolize u Srbiji, retke i nažalost, neizlečive bolesti.

Za prikupljanje novca za veoma skupu terapiju u inostranstvu pomoglo je mnogo poznatih ličnosti u našoj zemlji, a priključio se i naš portal i dnevni list Srpski telegraf.

Nama ostaje samo da im poželimo srećan put, kao i uspešnu terapiju u Americi! Srećno, Viktore!

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading