PRIKUPLJEN NOVAC ZA VIKTORA PUTICU, DEČAKA LEPTIRA! Naš mali HEROJ ide za Ameriku da primi terapiju!

Autor:

Vesti

25.11.2023

22:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se ujedinila, uspeli smo da Viktor dobije šansu!

PRIKUPLJEN NOVAC ZA VIKTORA PUTICU, DEČAKA LEPTIRA! Naš mali HEROJ ide za Ameriku da primi terapiju!

Foto: ST/Dragan Kadić, Shutterstock

 

Kako Republika saznaje, prikupljen je suma novca koju su skupljali preko Fondacije Budi human za dečaka leptira, Viktora Puticu i on početkom januara ide u Ameriku kako bi primio terapiju za svoju retku i neizlečivu bolest.

Nakon teških i mukotrpnih borbi, ovaj mali heroj izvojevao je svoju veliku pobedu.

Prema poslednjim navodima, prikupljeno je 67.676.725,73 RSD, a u datom tertnutku preostalo je još 75.910.000,00.

Srbija se ujedinila, a za Viktora nema onog ko nije čuo. 

Foto: Republika.rs

Viktor Putica

Portal ''Republika'' i dnevni list ''Srpski telegraf'' se zahvaljuju svim dobrim ljudima velikog srca koji su slalo SMS poruke i time doprineli svojim uplatama. Srećni smo što smo doprli do mnogih duša svojim apelima i ako smo time mrvicu pomogli da Viktor dobije terapiju

Ovo je pravi primer kako je moguće ujediniti se i brzo sakupiti pomoć! 

Za samo nekoliko dana skupljena je suma od neverovatnih 80.000 evra za bolesnog mališana!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viktor✨ (@viktor_putica)

Naime, Viktor boluje od bulozne epidermolize.

Šta je bulozna epidermoliza?

- Epidermolysis bullosa (Bulozna epidermioliza) je teško, retko oboljenje kože u kome je koža veoma nežna i osetljiva, tako da i pri najmanjem dodiru ili pritisku nastaju njena oštećenja.

- Do danas, nauka je otkrila preko 20 tipova bolesti Epidermolysis bullosa. Tipovi ovog teškog oboljenja se međusobno razlikuju prema težini simptoma, morfološkim promenama na koži ili načinu nasleđivanja. Zavisno od tipa bolesti, simptomi variraju od relativno blagih do teških i vrlo teških. Kod najtežih oblika, bolest dovodi do smrtnog ishoda u najranijem periodu života.

- Zbog velike osetljivosti kože, deca obolela od bolesti Epidermolysis bullosa su poznata kao “deca leptiri”. Većina obolele dece (80 odsto) su invalidi već nakon prvih nekoliko godina života.

Normalno, za povezivanje različitih slojeva i ćelija u koži su odgovorni različiti proteini (belančevine). Kod naslednih buloznih epidermioliza postoji urođen nedostatak - poremećaj strukture ili smanjen kvalitet ovih proteina, što dovodi do odvajanja različitih slojeva u koži i sluzokožama.

- Oboleli od ove bolesti, tzv. deca leptiri na svojoj koži imaju veliki broj plikova i rana. Zbog toga što je njihova koža izrazito osetljiva, oni mogu osetiti vrlo jak bol pri svakom dodiru ili manjem pritisku. Kako je ovo nasledno oboljenje izrazito teško, do smrti može doći u najranijem uzrastu deteta.

- Zbog velikog broja rana na telu, obolela deca su u neprekidnom riziku za različite infekcije. Takođe, mogu se lako povrediti u različitim situacijama koje su za drugu decu bezbedne i bezazlene.

Viktorova mama je naglasila koliko je njegovo stanje ozbiljno i da mu je terapija spas.

Foto: ST/Dragan Kadić

Milena Putica

Viktor nije dobro, na ranama ima bakterije zato što su ogromne površine i one se ne mogu držati pod kontrolom, mnogo je rana po celom telu, a to se sve jako brzo širi. Doktor kaže da su mu baš loši rezultati,dali su mu tri leka protiv bolova, jer je sve vreme preplakao i tresao se. Dali su mu antibiotik da pije sedam dana da bi mu se infekcija povukla. Dali su mu Dupixont injekcije protiv svraba za mesec dana, s tim što njih sad ne može da prima zbog tih rana, mora prvo to da se stabilizuje, pa za dve nedelje doktor da mu da injekciju protiv svraba i za 4 nedelje da primi drugu dozu te injekcije. Generalno, doktor je rekao da je njemu najveći problem svrab, jer on sebe celog iskida, a on ne sme da se mazi, a kamoli da čupa kožu kao što on radi. Te injekcije će mu verovatno pomoći, one su jako skupe, koštaju 3.000 evra mesečno. Prvu dozu za prvu terapiju su nam dali besplatno. Imao je i proveru jednjaka, budući da jako teško guta pasiranu hranu. Nadamo se da će mu to pomoći i da će mu se stanje stabilizovati - rekla je Milena Putica za Republiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading