"CRKVA GA JE PRIHVATILA, ALI SE NE PRIMENJUJE IZ JEDNOG RAZLOGA" Naš naučnik Milutin Milanković napravio je najtačniji KALENDAR NA SVETU: Evo šta je USPEO, i zašto je svima ENIGMA

Autor: D.B.

Vesti

01.01.2024

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je stvorio najtačniji kalendar na svetu, međutim oko njegovog usvajanja i dalje postoje rasprave.

"CRKVA GA JE PRIHVATILA, ALI SE NE PRIMENJUJE IZ JEDNOG RAZLOGA" Naš naučnik Milutin Milanković napravio je najtačniji KALENDAR NA SVETU: Evo šta je USPEO, i zašto je svima ENIGMA

Foto: Credit: SCIENCE PHOTO LIBRARY / Sciencephoto / Profimedia

U udruženju Milutin Milanković ističu da je ova godina obeležila prepoznavanje značaja i genijalnosti srpskog naučnika Milutina Milankovića. Pored brojnih naučnih dostignuća, on je stvorio najtačniji kalendar na svetu, čije usvajanje i dan danas izaziva veliko interesovanje i rasprave.


Pre odlaska na kongres u Beču, Milanković se suočio sa ključnim pitanjem postavljenim od strane ministra vera. Bio je izazvan da stvori kalendar koji bi uspeo da ispegla sa Gregorijanskim, smanji broj praznika, ali zadrži sve karakteristike julijanskog kalendara. Zahvaljujući svojem izuzetnom poznavanju nebeske mehanike, astronomije i matematike, Milanković je uspeo da stvori revolucionarnu reformu kalendara. Njegov kalendar se razlikuje od astronomske godine samo za dve sekunde, a dan razlike će se pojaviti tek za 43.200 godina.


Ove godine obeležava se 100 godina od usvajanja Milankovićevog kalendara, koji je, kako ističe Slavko Maksimović, predsednik udruženja "Milutin Milanković", usvojila i Srpska pravoslavna crkva. Međutim, i pored usvajanja, odlučeno je da se kalendar ne primenjuje dok se ne stvore određeni uslovi. Ovo pitanje je naročito vidljivo u Grčkoj, gde je usvajanje ovog kalendara dovelo do raskola u crkvi, izazivajući razdvajanje između starokalendaraca i novokalendaraca.

Ovo usvajanje nije predstavljalo prelazak na Gregorijanski kalendar, već je zadržalo osnove julijanskog kalendara uz minimalna odstupanja, čime je Milankovićev kalendar uspeo da spoji tradiciju i modernost na jedinstven način.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading