JULIJE CEZAR PROGLAŠEN ZA BOGA, OTKRIVEN BRAZIL, UVEDEN EVRO...Kako izgleda PRVI JANUAR kroz vekove? Ovo je neverovatna istorija DANA koji je menjao svet

Autor: D.B.

Vesti

01.01.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova godina sa sobom nosi i više nego zanimljive događaje.

JULIJE CEZAR PROGLAŠEN ZA BOGA, OTKRIVEN BRAZIL, UVEDEN EVRO...Kako izgleda PRVI JANUAR kroz vekove? Ovo je neverovatna istorija DANA koji je menjao svet

Foto: Tanjug/AP

Gaj Julije Cezar proglašen za boga (42. p.n.e.)


Daleke 42. godine pre nove ere, događa se značajan trenutak u rimskoj istoriji – posthumno proglašenje Gaja Julija Cezara za boga. Ovaj čin, potvrđen pojavom komete koja je preletala nebo iznad Rima, nije samo izrazio verovanja i političku igru Rimljana, već je uticao na budući tok rimskih događanja.

Zabrana gladijatorskih igara (404.)


Godina 404. donosi tragičan događaj u rimskom amfiteatru, možda čak i Koloseumu, kada je monah Telemah smrtno stradao pokušavajući zaustaviti gladijatorsku borbu. Njegova smrt nije bila uzaludna; car Honorije, dirnut njegovim mučeništvom, zabranio je gladijatorske igre, čime je zauvek promenjen tok rimskog zabavnog života.

Otkriće Brazila (1500.)


Godina 1500. bila je posebno značajna za globalnu istoriju, kada je Pedro Alvares Kabral otkrio obalu Brazila. Ovaj događaj simbolizira početak nove ere istraživanja i kolonizacije, otvarajući put za širenje evropskog uticaja u Novom svetu.


Proglašenje Republike Kine (1912.)


Godine 1912. donosi prekretnicu u istoriji Kine, sa proglašenjem Republike Kine od strane Sun Jatsena i abdikacijom poslednjeg kineskog cara Pu-Jija. Ovaj događaj je označio kraj mandžurske dinastije Ćing i početak nove ere u Kini.

Zakon o prevenciji naslednih bolesti u Nemačkoj (1934.)


Godina 1934. u Trećem rajhu obeležena je stupanjem na snagu Zakona o prevenciji naslednih bolesti kod potomaka, čime je nacistička Nemačka započela mračnu praksu eugenike, koja je uticala na živote preko 400.000 ljudi.

Deklaracija Ujedinjenih nacija (1942.)


Prvog januara 1942. događa se još jedan važan trenutak u istoriji - potpisivanje Deklaracije Ujedinjenih nacija od strane 26 zemalja, među kojima je bila i Kraljevina Jugoslavija. Ovo je bio jedan od ključnih koraka ka formiranju današnje Ujedinjenih Nacija.

Kraj Kubanske revolucije (1959.)


Godina 1959. ulazi u istoriju kao kraj Kubanske revolucije, kada je predsednik Fulhensio Batista pobegao iz zemlje, a revolucionari predvođeni Fidelom Kastrom preuzimaju vlast. Ovaj događaj je simbolizovao značajne promene ne samo u Kubi, već i u širem kontekstu Hladnog rata.

Nezavisnost afričkih zemalja (1960-1970.)


Tokom 1960-ih i 1970-ih, svet je svedočio nizu dekolonizacijskih pokreta, gde su zemlje poput Kameruna, Zapadne Samoe, Zambije i Malavija stekle nezavisnost, menjajući politički pejzaž Afrike i Pacifika.

Nezavisnost Haitija (1804.)


Godine 1804., Haiti je postao prva većinski crnačka republika na svetu i druga nezavisna država u Severnoj Americi posle SAD, označavajući kraj francuske vladavine i početak nove ere u istoriji Haitija i čitavog karipskog regiona.

Kraj reklama za cigarete na televiziji (1971.)


Godine 1971., "NBC" je emitovao poslednju reklamu za cigarete, označavajući kraj jedne ere u američkoj televizijskoj industriji.

Uvođenje evra (1999.)


U novijoj istoriji, godine 1999., evro je uveden kao valuta na svetskim finansijskim tržištima, postavljajući temelje za njegovu kasniju upotrebu kao fizičke valute u Eurozoni.

Evroazijska ekonomska unija (2015.)


Prvog januara 2015. godine, Evroazijska ekonomska unija, koju čine Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgistan, počela je sa radom, predstavljajući značajan korak u ekonomskoj integraciji ovih zemalja.

Dok proslavljamo početak nove godine, vredi se podsetiti ovih događaja koji su oblikovali našu istoriju i dali joj dubinu i značaj koji i danas odzvanjaju kroz vreme.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading