NIŽI RAČUN ZA STRUJU ZA PENZIONERE TOKOM GREJNE SEZONE: Evo koji je uslov za umanjenje!

Autor:

Vesti

28.12.2023

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, istakla je da je proces ostvarivanja prava pojednostavljen kako za penzionere.

NIŽI RAČUN ZA STRUJU ZA PENZIONERE TOKOM GREJNE SEZONE: Evo koji je uslov za umanjenje!

Foto: Shutterstock,Printscreen/https://twitter.com/CharlieWafflees

Vlada Srbije nedavno je donela odluku o promeni kriterijuma za ostvarivanje prava na umanjenje računa za struju za penzionere. Sada će penzioneri čija penzija ne prelazi 24.987,67 dinara imati pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone. Ova odluka predstavlja značajnu podršku najstarijim sugrađanima koji se suočavaju sa finansijskim izazovima.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, istakla je da je proces ostvarivanja prava pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koji imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju.

Osim penzionera, domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć takođe će imati pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje.


Oktobarskim izmenama Uredbe omogućeno je da se postupak ostvarivanja prava na status energetski ugroženog kupca sprovodi po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača.

Ovo će značajno povećati broj domaćinstava koja će biti obuhvaćena olakšicama, čime će se pružiti dodatna podrška onima koji nisu u mogućnosti da se prijave lično.


Ministarka Đedović Handanović istakla je važnost informisanja penzionera o njihovim pravima i pozvala ih da iskoriste mogućnosti koje im se pružaju. Takođe, podseća da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone čak i do 40 odsto.

- Mislili smo i na one koji nisu u mogućnosti da se prijave lično i njihovi računi će se umanjivati po službenoj dužnosti. Čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju. Takođe, podsećam i da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto - rekla je resorna ministarka.

Ova inicijativa Vlade Srbije predstavlja korak ka pružanju podrške najugroženijim građanima i omogućava im da lakše zadovolje svoje osnovne potrebe, posebno tokom grejne sezone. Nove mere će doprineti smanjenju troškova za energiju i poboljšati kvalitet života penzionera sa nižim primanjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading