KO KRADE, MORAĆE DEBELO DA PLATI! Evo kako kontrolori hvataju kradljivce STRUJE - Evo kako se obračunava UKRADENO

Autor: D.B.

Vesti

28.12.2023

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agencija za energetiku Republike Srbije dobila nadležnost za obračun neovlašćeno utrošene električne energije.

KO KRADE, MORAĆE DEBELO DA PLATI! Evo kako kontrolori hvataju kradljivce STRUJE - Evo kako se obračunava UKRADENO

Foto: Shutterstock

Nedavno su izvršene izmene i dopune Zakona o energetici, kojima je Agencija za energetiku Republike Srbije dobila nadležnost za obračun neovlašćeno utrošene električne energije. Ova promena donela je sa sobom i odgovarajuću Metodologiju za obračun neovlašćeno utrošene električne energije, koja propisuje način obračuna u slučajevima kao što su potrošnja bez odobrenja za priključenje ili mimo mernog uređaja.


Metodologija propisuje način obračuna neovlašćeno iskorišćene električne energije i utvrđuje krađu struje putem redovne ili vanredne kontrole mernog mesta od strane nadležnog operatora sistema. Period za koji se obračunava neovlašćena potrošnja ne može biti duži od šest meseci, a obračun se odnosi na aktivnu električnu energiju i snagu. Cena električne energije ustanovljava se kao prosečna mesečna cena balansne energije za smer regulacije na gore.


Za neovlašćenu potrošnju u niskonaponskoj mreži, snaga se izračunava na osnovu glavnog osigurača ili uređaja za ograničenje snage. Ukoliko takav uređaj nije ispravan, snaga se određuje na osnovu trajno dozvoljene struje provodnika preko koga se odvijala neovlašćena potrošnja.

Utvrđivanje neovlašćene potrošnje prema prethodno utvrđenoj snazi i pretpostavljenom vremenu korišćenja

U slučajevima gde merenje utrošene električne energije nije ispravno ili ne postoji, procenjena neovlašćeno ukradena struja se utvrđuje prema prethodno utvrđenoj snazi i pretpostavljenom vremenu korišćenja. Na primer, za domaćinstva se prema prethodno utvrđenoj snazi i pretpostavljenom vremenu korišćenja neovlašćena potrošnja utvrđuje kao 120 časova mesečno u grejnoj sezoni i 240 časova mesečno ukoliko je korišćena za grejanje.

Ove izmene predstavljaju značajan korak ka efikasnijem suzbijanju neovlašćene potrošnje električne energije i predstavljaju dodatnu zaštitu za legalne potrošače električne energije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading