OSMACI IZABRALI! Prošle godine su na završnom ispitu birali biologiju, a sada otišli na potpuno drugu stranu - EVO KOJI PREDMET JE OMILJEN MEĐU ŠKOLARCIMA

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine su imali drugačije želje.

OSMACI IZABRALI! Prošle godine su na završnom ispitu birali biologiju, a sada otišli na potpuno drugu stranu - EVO KOJI PREDMET JE OMILJEN MEĐU ŠKOLARCIMA

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Polaganje male mature

Poslednjeg dana prvog polugodišta, 29. decembra, ističe rok da se učenici osmog razreda izjasne o tome koji predmet su odabrali da polažu kao treći na završnom ispitu. Ova provera znanja sastoji se iz tri dela i obavezna je na kraju osnovnog obrazovanja, a čine je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, zatim iz matematike i poslednji je test iz izabranog predmeta koji može biti: biologija, istorija, geografija, fizika ili hemija.


Generacija osmaka ima oko 65.000 dece, a više od 45.500 njih se već opredelilo za jedan od pet ponuđenih izbornih predmeta. Najviše učenika, za sada, odlučilo je da na trećem maturskom testu polaže geografiju - 17.968.

Po iskazanom interesovanju učenika sledi biologija - 16.669. Značajno je manje đaka koji žele da rešavaju zadatke iz istorije - 4.465, još manje iz hemije - 3.593, a najmanje iz fizike - 2.829, kako trenutno beleži statistika Ministarstva prosvete. 

Od 22. do 26. januara 2024. đaci će imati priliku da provere da li je opredeljenje koje su iskazali o tome iz kog će predmeta raditi treći maturski test ispravno evidentirano, a 29. i 30 januara u matičnim osmoletkama moći će da ulože prigovor ukoliko uoče eventualne greške, koje će se tada i ispraviti. Prvog februara na sajtu "Moja srednja škola" i u osnovnim školama biće objavljeno, time i ozvaničeno, koji su predmet osmaci odabrali da polažu kao treći deo mature.

Verna simulacija male mature, probno završni ispit, održaće se u martu u svim osnovnim školama na teritoriji Srbije. Planirano je da proba male mature traje dva dana i da učenici osmog razreda u petak 22. marta rešavaju test iz matematike, sutradan iz srpskog i izabranog predmeta. Od 25. marta do 5. aprila predviđeno je da se analiziraju rezultati probe male mature i da se još jednom proveri tačnost evidentiranih izjašnjenja osmaka o tome koji predmet žele da polažu na trećem testu.

Od 8. do 11. aprila u osnovnim školama koje pohađaju đaci će moći da podnesu zahtev da se izmeni predmet koji su ranije odabrali. Nakon tih ispravki više nema predomišljanja.


Prijavljivanje malih maturanata za polaganje prijemnih ispita predviđeno je od 15. do 22. aprila, a oba posebna testiranja biće organizovana u maju. Završni ispit održaće se 17, 18. i 19. juna.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading