DA LI MOŽEMO DA PRETERAMO U KAĐENJU SVOG DOMA?! Hrišćanski ritualni običaj čišćenja prostorija od duhova i negativne energije je važan aspekt VERE - A evo šta kažu sveštenici

Autor: D.B.

Vesti

23.12.2023

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi greše u ovom starom srpskom običaju.

DA LI MOŽEMO DA PRETERAMO U KAĐENJU SVOG DOMA?! Hrišćanski  ritualni običaj čišćenja prostorija od duhova i negativne energije je važan aspekt VERE - A evo šta kažu sveštenici

Foto: Shutterstock

Kađenje, hrišćanski ritualni običaj čišćenja prostorija od duhova i negativne energije, predstavlja važan deo pravoslavnih crkvenih obreda. Veruje se da kađenje tera sve negativne misli i prisutno je pri svim crkvenim ceremonijama, poput liturgija, molitava i svetih tajni.

Od davnina, za kađenje se koriste tamjan i briket, dok se ranije koristila smirna. Smirna je bila korišćena za kađenje i Gospod Isus Hrist je primio smirnu u pećini po rođenju, zajedno sa zlatnicima.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

 

 


Kađenje tamjanom naziva se beli dim i služi za uklanjanje nepoželjnih sila. Tamjan se smatra simbolom ljubavi prema veri, a njegov miris nosi blagodat Svetog duha. Kandilo i plamen simbolizuju svetlost Hristove nauke i života svetitelja ispred čije ikone se kađenje obavlja. Oni podsećaju vernike da žive svetlim i čistim životom.


Za kađenje kuće potrebno je staviti malo briketa u kadionicu, a preko njega nekoliko zrna tamjana. Nakon što se zapali, kadionicu treba držati u desnoj ruci i njome praviti znak krsta dok se kadi ukućane od najstarijeg do najmlađeg. Nakon toga, kadionicu treba odložiti do sledećeg kađenja.

Uverenje u moć kađenja kao ritualnog čišćenja prostora od negativne energije i nepoželjnih sila duboko je ukorenjeno u pravoslavnoj veri. Ovaj običaj predstavlja važan deo duhovnog života vernika i simbolizuje njihovu predanost veri i duhovnom čišćenju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading