ON JE OD BOGA TRAŽIO SAMO JEDNO - DA ZAŠTITI SRPSKI NAROD! Obeležavamo SVETOG JOVANA, DESPOTA SRPSKOG!

Autor:

Vesti

23.12.2023

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po narodnom predanju on je sa svojim bratom Maksimom podigao ili obnovio manastire Pribinu Glavu, Mesić, Fenek, Divše, Beočin, Šišatovac i druge. Ali, mladi i pravedni despot Srpski Jovan nije dugo živeo na zemlji.

ON JE OD BOGA TRAŽIO SAMO JEDNO - DA ZAŠTITI SRPSKI NAROD! Obeležavamo SVETOG JOVANA, DESPOTA SRPSKOG!

Foto: Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen svetom despotu srpskom Jovanu.

Blagoverni despot Srpski Jovan želeo je da oslobodi i sve srpske porobljene krajeve na jugu, ali je to prevazilazilo njegove snage. Jovan se molio Bogu da Bog zaštiti njegov srpski narod i da mu pomogne da sačuva svoju veru i dušu.

Zato je on pomagao mnoge pravoslavne manastire, moleći monahe da se u njima mole za spasenje Srpskog naroda i za spasenje njegovo i njegove porodice. Sa svojom majkom Angelinom i sa bratom Maksimom, a i sam sa svoje strane, Jovan je pomagao velikim prilozima i Svetogorske manastire Svetog Pavla, Hilandar i Esfigmen, a takođe i manastir Krupu u Dalmaciji, kao i mnoge manastire u Sremu, Bačkoj i Banatu.

Po narodnom predanju on je sa svojim bratom Maksimom podigao ili obnovio manastire Pribinu Glavu, Mesić, Fenek, Divše, Beočin, Šišatovac i druge. Ali, mladi i pravedni despot Srpski Jovan nije dugo živeo na zemlji.

Republika

Foto: pixabay.com

Molitva, Ilustracija

 

Leta života njegovog bila su malobrojna, ali su zato bila ispunjena mnogim dobrim delima m bogougodnim podvizima. On se mirno upokojio u Gospodu 10. decembra 1502. godine u svojoj prestonici Berkasovu i česno je pogreben u crkvi Svetog Luke u Kuššovu pokraj svoga svetoga oca.

Posle tri godine, telo njegovo bilo je objavljeno kao celo i sveto, i od tada ga je pravoslavni narod počeo poštovati kao svetitelja Božjeg. Sveta mati njegova Angelina i brat mu Maksim, prilikom svog odlaska u Vlašku (godine 1505) kod vlaškog vojvode Jovana Radula IV, uzeli su sa sobom i mošti Sv. Stefana Slepog i ovoga Svetog despota Jovana, ali su ih pri povratku iz Vlaške (godine 1509) opet vratili u Kupinovo.

Kada su zatim oni podigli svoju zadužbinu manastir Krušedol pod Fruškom Gorom, telo Sv. Jovana sa telom njegovog svetog oca bude preneto i položeno u manastir Krušedol. Tamo se ono pokazalo čudotvornim, jer je mnoge isceljivala blagodatna sila njegova, među kojima isceli i jednog Agarjanina, kome se „živi bes u utrobi valjaše“, kako kažu stari zapisi.

Takođe je i jedan mladić, koji je osam godina ležao bolestan, dobio čudesno isceljenje od moštiju Svetoga Jovana. Telo Svetog Jovana ostalo je u manastiru Krušedolu sve do 1716. godine, kada su Turci zapalili manastir i u njemu svete mošti svetih Brankovića. Posle spaljivanja manastira, ipak su pronađeni delovi svetih moštiju, među kojima i deo stopala Svetoga Jovana Despota. Ove preostale svete mošti čuvaju se i danas u manastiru Krušedolu.

Tropar (glas 4):


Divan si Bože i tvoriš preslavna čudesa, i proslavljaš po smrti one koji Te proslavljaju, jer si pokazao netruležna tela njihova, i čudodejstvom njihovim ljude obogaćuješ. U slavu Svetog Imena Svoga, darovao si nam telo ugodnika Svoga, Svetog Jovana, koji se moli za duše naše.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading