DANAS JE DAN VELIKIH ČUDESA! Obležavamo ZAČEĆE SVETE ANE! Evo šta treba da urade žene koje ne mogu da ostanu trudne!

Autor:

Vesti

22.12.2023

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema legendi, Ana je Bogorodicu donela na svet u svojim sedamdesetim godinama.

DANAS JE DAN VELIKIH ČUDESA! Obležavamo ZAČEĆE SVETE ANE! Evo šta treba da urade žene koje ne mogu da ostanu trudne!

Foto: Hram Hrista Spasitelja/Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici 22. decembra proslavljaju praznik posvećen začeću Svete Ane, odnosno danu kada joj se arhangel Gavrilo javio i rekao da u sebi nosi Mariju.

Legenda kaže da je Ana sa svojim mužem Joakimom živela 50 godina bez dece i iako im je to bila najveća želja i iako su se stalno molili i živeli bogougodno, ona im se nikako nije ostvarivala.

A onda, kada je Ana izgubila svaku nadu, javi joj se u snu glas koji joj poruči da ode u jednu pećinu u jordanskoj pustinji, dva sata udaljenu od Jerihona, da tamo u molitvama i postu provede 40 dana i noći i da će posle toga na svet doneti devojčicu.

Ana je provela određeno vreme u pećini i nedugo zatim rodi devojčicu kojoj roditelji dadoše ime Marija. Njihova ćerka je blagoslovena od Boga i svih kolena ljudskih, Presveta Deva Marija Bogorodica koja je rodila Isusa Hrista, spasioca čovečanstva.

Prema legendi, Ana je Bogorodicu donela na svet u svojim sedamdesetim godinama.

Današnji praznik smatra se danom velikih žudesa za sve žene. One zato, kažu narodni običaji, ne treba da rade u toku dana. Poneke bdiju svu noć uoči praznika dok ne čuju prve petlove, a onda kažu: “Čujem, čujem petle, svoje čuvam, selsko zbiram”.

Na ovaj dan, žene ne treba da rade nikakve poslove, već samo da se mole Svetoj Ani za zaštitu dece ili začeće, ukoliko još uvek nemaju poroda.

U nekim selima zadržao se paganski običaj, gde majke sa ženskom decom idu oko kuće i bacaju pepeo ili proso da bi sačuvale kuću od zlih čini.

Bolesne žene na ovaj dan odlaze u manastire na molitve, a nerotkinje odlaze na konak i ostaju tamo po tri dana, kako bi se molile Svetoj Ani da ostanu u blagoslovenom stanju.

Molitva majki Svetoj Ani za decu

- Sveta majko Ana, tvoja nam je kći Marija u Isusu, svom božanskom sinu, donela spas. Časteći te, slavim milosrđe Gospodinovo. Moli Isusa da mi prosvetli pamet i da snage da u ovim teškim trenucima verno ispunim svoj časni poziv majke i jednom sa svojom decom doživim večno blaženstvo. Amin.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading