OBAVEZNO OVO DANAS POJEDITE! Slavimo Svetog Andreja Prvozvanog!

Autor:

Vesti

13.12.2023

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj svetac bio je prvi sledbenik i prvi apostol Hristov, koji je stradao na krstu zbog odanosti novozavetnoj veri. Svetog Andreja Prvozvanog kao svog zaštitnika proslavlja i dom Karađorđevića.

OBAVEZNO OVO DANAS POJEDITE! Slavimo Svetog Andreja Prvozvanog!

Foto: printskrin

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Svetog Andreja Prvozvanog, koji je i krsna slava porodice Karađorđević.

Ovaj svetac bio je prvi sledbenik i prvi apostol Hristov, koji je stradao na krstu zbog odanosti novozavetnoj veri. Svetog Andreja Prvozvanog kao svog zaštitnika proslavlja i dom Karađorđevića.

Na ovaj dan u dvorskoj crkvi Karađorđevića posvećenoj ovom svetitelju služi se liturgija u prisustvu arhijereja SPC i članova porodice Karađorđević. A slavski obred služi se obično u Plavom salonu Starog kraljevskog dvora.

Narodna verovanja i običaji

Prema narodnim verovanjima, Sveti Andrej razgovara sa velikim životinjama i smatra se njihovim zaštitnikom, a one su mu pokorne.

Nekada su mečkari slavili Andrijevdan, verujući da ovaj svetac kroti medvede kao pse, a da svetom putuje jašući na ovoj zveri.

Veruje se da na taj dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih. Na današnji dan valja jesti kukuruz.

Porodica Karađorđević ovaj praznik obeležava od vremena Prvog srpskog ustanka, a uveo ga je vožd Karađorđe koji je do tada slavio svetog Klimenta. Karađorđe se zavetovao svetom Andreju 1806. godine, posle oslobođenja Beograda od turske vlasti.

Petar II Karađorđević je tu tradiciju porodice nastavio kao kralj Srbije uz blagoslov mitropolita Mihajla. Sveti Andrej je apostol Carigrada i Rusije, a bio je i patron Ruskog carstva i doma Romanovih.

Prema predanju, sveti Andrej je bio stariji brat apostola Petra i učenik svetog Jovana Krstitelja, a Jevanđelje je propovedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gde je stradao.

Vladika Nikolaj Velimirović opisao je u svom "Prologu" stradanje na krstu i prvoapostola koji do poslednjeg daha nije odustajao od hrišćanskih pouka narodu koji mu je dolazio na poklonjenje. Preminuo je 62. godine, njegove mošti prenete su u Carigrad, a potom, kako je zapisano, glava svetitelja je preneta u Rim, a jedna ruka u Moskvu.

Delovi njegovih moštiju nalaze se u Carigradu, Rimu, Moskvi i Grčkoj. Kako je za života isceljivao uboge i bolesne, tako su i njegove čudotvorne mošti mnogima pomogne. Po krstu na kojem je razapet, i danas se kosi krst zove Andrejin.

Slavi se kao krsna slava, zbog Božićnog posta, uvek sa posnom trpezom.

Bonus video

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading