U OVOJ RUCI TREBA DA DRŽITE KANDILO KADA KADITE: Ovako TAMJAN tera zlo kuće, ali postoji određeno PRAVILO!

Autor:

Lifestyle

14.12.2023

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je važno u kojoj ruci držite kandilo!

U OVOJ RUCI TREBA DA DRŽITE KANDILO KADA KADITE: Ovako TAMJAN tera zlo kuće, ali postoji određeno PRAVILO!

Foto: Shutterstock

Svi pravoslavni hrišćani veruju u to da kađenje tera apsolutno sve negativno, te je taj čin prisutan u svakom crkvenom obredu. 

Kađenje podrazumeva ritual čišćenja prostorije od svega što nije čisto i dobro

Za kađenje se još od davnina koriste tamjan i briket, a ranije je to bila smirna. Smirnu za kađenje je koristi Isus Hrist, a prema predanju dobio ju je po rođenju, zajedno sa zlatnicima

Kađenje tamjanom naziva se beli dim, i služi uklanjanju sila koje nisu poželjne u jednom hrišćanskom domu. Ime beli dim nastalo je kao suprotnost crnom dimu, u koji spadaju paljenje različitih stvari u magijske svrhe, kao i dim cigareta.

Prema verovanjima mnogih učenja, ne samo crkvenih, tamjan donosi dobro zdravlje svim ukućanima, pa se kađenje doma preporučuje i iz ovog razloga.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Kandilo može da stoji ispred ikona ali i na bilo kom drugom mestu kada se okadi

 

Kada samo kađenje obavlja sveštenik u domu svojih parohija ili crkvi, on kadi ikone i druge crkvene relikvije, kao i sve prisutne osobe. 

Kađenjem ljudi primaju se njihove molitve Gospodu i daje im se osvećenje. Kada je u pitanu stav crkvem, tamjan označava podizanje uma i srca vernika ka nebu tokom molitve.

Samo kandilo bi trebalo da stoji ispred ikone, a obavezno se pali na svaki praznik pa i nedeljom, a može da gori i bez pristanka. 

Plamen i kandilo simbolizuju svetlost Hristove nauke i svetlost života svetitelja ispred čije ikone se kandilo pali. Ono istovremeno podseća svoje ukućane da žive svetlim i čistim životom.

Kako se kadi kuća 

U kadionicu stavite briket, a preko njega zrno tamjana. Upalite šibicom ili upaljačem i kada počne da gori, započnite molitvu. Kadionica se drži u desnoj ruci i prave se njome pokreti ruke kojima se sačinjava znak krsta. Nakon kađenja, kadionicu stavite na posebno mesto u kući. Briket i tamjan simbolizuju ljubav, veru i toplotu duše domaćina. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading