DA LI ZNATE? Kada je MRSNA, a kada je POSNA slava

Autor:

Lifestyle

07.12.2023

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme slava je počelo, a Vi pročitajte šta nalažu običaji u vezi sa tim kada je trpeza mrsna, a kada posna.

DA LI ZNATE? Kada je MRSNA, a kada je POSNA slava

Foto: Shutterstock

Krsna slava kod Srba je najvažniji praznik posle Božića i Vaskrsa. To je običaj slavljenja porodičnog sveca, okuplja celu porodicu, ali i prijatelje, i obično se pravi gozba, koja uz obavezni slavski kolač i koljivo, odnosno kuvano žito, uključuje tradicionalna jela.

Izbor jela zavisi od toga koja se slava slavi, odnosno u koje vreme i da li je ona mrsna ili posna.

Počeo post - da li znate ko sve posti kada i mi? A kada je slavska trpeza mrsna, odnosno posna?

Postoje porodice koje se tradicionalno drže iste trpeze godinama, ne mareći za verske običaje, ali pravila kažu da postoje mrsne i posne slave.

Slavska trpeza je obavezno posna u vreme četiri velika posta: božićnog, vaskršnjeg, petrovskog i gospojinskog. Isto tako, i kada nije vreme posta, a slava pada u sredu ili petak, trpeza mora da bude posna.

Međutim, ono što mnogi ne znaju, a to je da u "trapavim" nedeljama, prve nedelje nakon velikog posta, u bilo koji dan da slava padne, čak i ako je sreda ili petak, trpeza mora obavezno da bude mrsna, jer je to period razrešenja od posta.
Prema opisu iz crkvenog kalendara, ako se za slavu koja pada na post sprema mrsna trpeza, to je veliki greh, i u tom slučaju je bolje da se uopšte i ne sprema.

"Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post", navodi se u crkvenom kalendaru.  

OSTATAK PROČITAJTE NA EKSPRESU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading